Vjeronaučna olimpijada nakon pedeset godina ponovno se održava u Pregradi

 

Objavljeno 07.05.2023.

 

 

»Ja ću te tražiti, ti ćeš se kriti, to naš Olimp će biti.« Pod ovim je geslom prije pedeset godina održana prva Vjeronaučna olimpijada u Hrvatskoj. Natjecanje se je odvijalo u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pregradi. Bio je to velik događaj ne samo za župu već i nadbiskupiju, posebice uzimajući u obzir ondašnje društvene prilike. Tadašnji župnik vlč. Branko Ivanjko mnogo je doprinio realizaciji tog projekta. U župnoj spomenici zapisao je: 


» 25. III. 1973. – Vjeronaučna olimpijada u Pregradi
Natjecanje za zagorsku regiju počelo je u 10 sati u župnoj crkvi u Pregradi. Natjecale su se ekipe: Stubica, Desinić i Pregrada. Prvo mjesto osvojila je Pregrada i plasirala se u daljnje natjecanje. Natjecanje su vodili novinari Glasa Koncila: Luka Depolo i Miško Gabrić s pomoćnicima.
Nastupala je folklorna sekcija, likovna sekcija vjeronaučne škole u Pregradi i župski sastav Korak.
Utrošeno je mnogo sati vjeronauka i uspjeh nije izostao. Diploma sa našim natjecateljima je u župnom arhivu.«


Pobjednik prve Vjeronaučne olimpijade u Hrvatskoj bila je župa Goričan. Zbog okolnosti u kojima je Crkva tada djelovala, daljnja mogućnost održavanja Olimpijade bila je neizvjesna. Ipak, natjecanje iz vjeronauka u kontinuitetu se je odvijalo pedeset godina tako da ove, 2023. godine imamo pedesetu Vjeronaučnu olimpijadu.


Grad i župa Pregrada bit će domaćini ovogodišnje Olimpijade koja će se održati u utorak i srijedu, 9. i 10. svibnja 2023. Svi natjecatelji zajedno sa svojim mentorima u utorak će sudjelovati na svetoj misi u 18:00 sati koju bude predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski.


Na župnoj Facebook stranici donosimo nekoliko fotografija prve Vjeronaučne olimpijade koje smo pronašli u župnoj spomenici.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje