Proslavili smo Uskrs

 

Objavljeno 10.04.2023.

 

 

Svetkovina uskrsnuća Gospodnjeg ili Uskrs najsvečaniji i najsvetiji je dan u liturgijskog godini. Tada slavimo uskrsnuće koje se dogodilo nakon muke i smrti Isusa Krista, a predstavlja temelj naše vjere u smislenost života, dobrotu Boga i Vječnost. Uskrsu prethodi Korizma (Četrdesetnica) kao vrijeme priprave za ovu veliku svetkovinu. Tjedan dana prije Uskrsa blagdanom Cvjetnice spominjemo se Kristova svečanog ulaska u Jeruzalem, čime započinje razdoblje Velikog tjedna. Sveto vazmeno trodnevlje tri su posljednja i liturgijski najbogatija dana Velikog tjedna. U njima simbolikom upriličujemo i razmišljamo o Kristovom pashalnom otajstvu. Vazmeno trodnevlje sastoji se od tri dana: Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote.


Veliki četvrtak u znaku je slavljenja mise večere Gospodnje i ustanovljenja euharistije. Misa u Kostelu započela je u 17:00 sati, a u Pregradi u 19:00. Uz Veliki četvrtak vezan je i obred pranja nogu, u kojem svećenik pere noge dvanaestorici predstavnika župne zajednice, koji simboliziraju dvanaest apostola.


Veliki petak jedini je dan u liturgijskoj godini u kojem se ne slavi sveta misa. Obredi u Kostelu započeli su u 17:00, a u Pregradi u 19:00 sati. Liturgija Velikog petka u znaku je spomena na Kristovu osudu i muku na križu. Čita se ili pjeva Muka po Ivanu. Ove godine, Muku po Ivanu izveo je župni zbor Salve Regina pod vodstvom č.s. Blaženke.


Velika subota (Vazmeno bdijenje) svojom simbolikom predstavlja najbogatiji dan u liturgijskoj godini. Liturgija u Kostelu započela je u 18:30 sati, a u Pregradi u 20:00. Na obredima Velike subote pridružio nam se i pater isusovac dr. sc. Mikolaj Martinjak. Početak obreda obilježava blagoslov uskrsne svijeće, koja se u tami unosi u crkvu, na što se nadovezuju čitanja iz Starog i Novog zavjeta, a pjevanje Slave nakon njih označava Kristovo uskrsnuće. Uz obrede Velike subote vezano je i krštenje uskrsne svijeće, obnova krsnih obećanja, kao i blagoslov uskršnje hrane.


Na Uskrs, svete mise u Pregradi slavljene su u 6:00, 8:00, 11:00 i 18:00 u župnoj crkvi, u 8:00 i 17:00 (blagoslov kuburaša) u kapeli sv. Ane i u 9:30 u kapeli M.B.B. u Maloj Erpenji. Mise u Kostelu bile su u 6:00 i 16:00 sati. U služenju svetih misa pomogao je pater Mikolaj, na čemu mu od srca hvala.


Hvala i svima Vama, dragi župljani i vjernici na darovanom vremenu i svjedočanstvu vjere. Hvala župnim zborovima Salve Regina, Kyrie i Zvončići, čitačicama i čitačima, ministrantima, časnim sestrama, povijesnoj postrojbi Kostelska pištola - Keglevićeva straža te svima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi za najsvetiji kršćanski blagdan. Neka je svima sretan blagoslovljeno i mirom prožeto uskrsno vrijeme.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje