Mladi našeg dekanata sudjelovali na Susretu katoličke mladeži u Bjelovaru

 

Objavljeno 20.09.2022.

 

 

Dana 17. rujna 2022. održan je Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru što je 11. susret koji se održao u Hrvatskoj.  Geslo tog susreta bilo je „Gore srca“, uzeto iz slavlja mise, iz dijaloga svećenika i naroda u Predslovlju. Na tom susretu sudjelovali su i mladi iz naše župe. Njima su se pridružili i mladi iz Vinagore, Marinci, Desinića i Tuhlja.


U 6:20 krenuli smo iz Pregrade te se uputili prema Desiniću i Tuhlju. Oko 9 sati stigli smo u župu sv. Stjepana prvomučenika u općini Štefanje gdje su nas naši domaćini jako toplo dočekali. Župna crkva sv. Stjepana prvomučenika u Štefanju jedna je od najstarijih u ovom dijelu Hrvatske,  izgrađena je 1242. godine.


Nakon kratke okrijepe kolačima i sokom, slijedilo je u crkvi predstavljanje župa. U župu domaćina stigli su još mladi i iz Zadra i Bosne. Nakon ručka svi zajedno uputili smo se s animatorima prema Bjelovaru. U Bjelovar smo stigli oko 13 sati. Susret se održao posljednjeg dana jesenskih kvatri s molitvenom nakanom za svećenička i redovnička zvanja te za duhovnu izgradnju mladeži. Stoga su u središnjem gradskom parku u Bjelovaru na Sajmu zvanja sudionike dočekali redovnici i redovnice iz 24 zajednice te sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog i Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Mlade su animirali pjesmom i plesom animatori, a u parku se moglo  upoznati i s djelovanjem katoličkih knjižara i izdavača. U parku su duhovnici bili mladima na raspolaganju za razgovor.


Oko 15:15 sati krenuli smo u procesiji prema Gradskom nogometnom stadionu na kojem je održan duhovni pretprogram i slavljena svečana euharistija. Oko 16:15 počeo je program koji je vodila urednica i voditeljica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić. Prije same svete mise, bila je i prigoda za svetu ispovijed.


Misu je predslavio biskup Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem te ostalim biskupima i svećenicima. Biskup je naglasio da imajmo uvijek gore srca kod Gospodina i da s njime hodamo kroz život.


Nakon euharistije, objavljeno je da će za dvije godine, domaćin idućeg SHKM biti  Gospičko-senjska biskupija.


U 19:30 bilo je zahvalno slavljenje uz sastav Božja pobjeda. Susret je završio euharistijskim klanjanjem.


Mladi su se unatoč cjelodnevnoj kiši lijepo proveli te sretno i raspjevano vratili kućama oko 23h. Mladima je posebno drago što su imali priliku nakon proteklih pandemijskih godina sudjelovati na ovom susretu i iskusiti zajedništvo, molitvu i pjesmu te steći nova poznanstva i s ostalim mladima rasti u vjeri. Zahvaljujemo velečasnom Ivanu Mikecu koji nas je potaknuo i omogućio da odemo  na ovaj susret.


(Marija Kajba i Tea Filipčić)


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje