Župljanin Jakov Petrak ušao u novicijat Družbe Isusove

 

Objavljeno 24.09.2021.

 

 

U četvrtak, 23. rujna 2021., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, Ante Arambašić, Jakov Petrak i Luka Prević završili su period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu. Sam obred sastojao se od izjave kandidata da žele stupiti u Družbu Isusovu, zatim blagoslova isusovačkog talara i samog oblačenja, te blagoslova i dodjele redovničkog križa i knjižice „Duhovne vježbe“ sv. Ignacija Lojolskog.


Nakon obreda koji se odvijao u novačkoj auli, slijedila je sveta misa u novicijatskoj kapeli sv. Stanislava Kostke, na kojoj su sudjelovali članovi isusovačke zajednice. Predslavitelj, učitelj novaka o. Hrvoje Mravak, istaknuo je da se novaci obukavši talar oblače u novog čovjeka, ulaze u novi, redovnički način života vođen trima zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće. Na tom putu ih čekaju mnoge radosti i izazovi i na poseban način ljubav Krista Raspetoga, koji je jedini garancija da će se uspješno – s Njime – suočiti sa svim kušnjama koje ih čekaju u sadašnjem i budućem poslanju. Bit će poslani različitim ljudima navještati Radosnu vijest i to u duhu Duhovnih vježbi sv. Ignacija, prepoznavajući u svemu i birajući ono što se više sviđa Bogu, što je na veću slavu Njegovu.


Ante Arambašić (25 g.) je iz Kaštel Gomilice, a završio je hrvatski i ruski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Luka Prević (21 g.) je iz Zagreba (župa sv. Blaža), a započeo je kao laik studij teologije na zagrebačkom KBF-u. Jakov Petrak (29 g.) je inženjer elektrotehnike iz Pregrade, a do ovog ljeta je radio u struci. Sva trojica su Družbu Isusovu upoznali preko raznih programa za mlade Studentskog katoličkog centra Palma i zatim sudjelovali u programu „Možda baš isusovac“.


U Novicijatu sv. Stanislava Kostke u Splitu će provesti sljedeće dvije godine, razlučujući dalje svoj poziv i upoznavajući isusovačku duhovnost i način zajedničkog života, prije nastavka studija i pripreme za svećeništvo.


Ponosni na našeg Jakova, pratimo ga molitvom i želimo mu obilje Božjeg blagoslova i ustrajnosti u formaciji i nasljedovanju karizme Ignacija Lojolskog te služenju Majci Crkvi kroz poziv svećeništva i Družbe Isusove.


Fotografija i tekst preuzet sa službene stranice Hrvatske pokrajine Družbe Isusove: https://www.isusovci.hr/formacija/novaci/redovnicko-oblacenje-novaka-druzbe-isusove-2021-218554/

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje