" />

Proslavili smo svetkovinu Božića

 

Objavljeno 27.12.2019.

 

 


Božić je svetkovina u kojoj slavimo Gospodinovo utjelovljenje u Isusu iz Nazareta, koji se rodio, postao čovjekom. U Isus prepoznajemo nastojanje da se Bog želi objaviti nama ljudima, da ne želi biti neki "daleki", samo "božanski Bog", već da svojem narodu daje priliku da Mu se približi, da mu spremno odgovori i kaže "da". Božić je i vrijeme okupljanja obitelji, rodbine, prijatelja, vrijeme kad i svojem neprijatelju, po uzoru na Boga, koji sve prašta, kažemo "da". Uz svetkovinu Božića vežemo i svete mise polnoćke. Tako smo u našoj župnoj crkvi polnoćke slavili u 18:00 i 24:00 sati, prije kojih je održan prigodni program koji su pripremili naši prvopričesnici, dječji zbor "Zvončići" i zbor mladih "Kyrie". Mise polnoćke bile su i u našim kapelama sv. Ana (20:00 sati) i Mala Erpenja (21:00 sati), gdje je svetu misu predvodio vlč. Matija Konk, koji je rodom iz Lobora, a trenutno je na postdiplomskom studiju Crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu "Gregoriana" u Rimu. Misa polnoćka u susjednoj župi, Kostelu, slavila se u 23:00 sati, nakon čega je upriličen  tradicionalni vatromet s tvrđave Kostelgrada.


Na sam blagdan Božića, 25. prosinca, svete mise u župnoj crkvi slavile su se u 8:00, 11:00 i 16:00 sati. Misu u 11 sati predvodio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, dok je na svetoj misi u 16:00 sati djeci podijeljen božićni blagoslov.


U životu naših župnih zajednica i grada postoje mnogi ljudi koji svojim radom pomažu izgradnji svekolikog dobra. Hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli održavanju misnih slavlja u župnim crkvama u Pregradi i Kostelu te u našim kapelama. Posebno hvala prečasnom Josipu Belaviću i patrima isusovcima Ivi Antunoviću, Ivanu Kopreku i Mikolaju Martinjaku na pomoći u pastoralu i ispovijedanju tijekom Došašća. Hvala i biskupu, mons. Miji Gorskom na predvođenju središnjeg euharistijskog slavlja na svetkovinu Božića.  Ovih dana čistili smo naše crkve i kapele te ih uređivali za blagdan Božića. Veliko hvala svim ljudima dobre volje koji su se odazvali i uredili naše župne crkve i kapele u župama Pregrada i Kostel. Hvala zvonarima u kapelama i crkvama te časnim sestrama Blaženki i Jasenki na njihovom radu u župi. Veliko hvala župnim vijećima te našim orguljašima i zborovođama: Dijani Stefanović, Dominiku Kanciru, č.s. Blaženki, gospođi Mariji Ivanjko, hvala članovima zbora Salve Regina, Kyrie, Zvončići i župnom zboru u Kostelu te svima vama, dragi vjernici, koji ste svojim  sudjelovanjem, molitvom i pjesmom uveličali proslavu božićnih blagdana.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje