Proteklu nedjelju proslavili smo najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Proslava Uskrsa započinje Svetim vazmenim trodnevljem, kojim se spominjemo posljednja tri dana Kristova života na zemlji. Ti dani također se smatraju središtem crkvene i liturgijske godine.

" />

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs u našoj župi

 

Objavljeno 23.04.2019.

 

 


Proteklu nedjelju proslavili smo najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Proslava Uskrsa započinje Svetim vazmenim trodnevljem, kojim se spominjemo posljednja tri dana Kristova života na zemlji. Ti dani također se smatraju središtem crkvene i liturgijske godine.
Trodnevlje započinje večernjom misom Gospodnje večere na Veliki četvrtak. Tada Crkva slavi Isusovu oproštajnu večeru kao ustanovu euharistije. Sveta misa slavila se u 18 sati, a obuhvaćala je i obred pranja nogu jedanaestorici župljana, koji su predstavljali apostole. Taj dan vjernici su imali priliku djelatno sudjelovati u prinosu darova stavljanjem hostije u ciborij, koji je kasnije jedan od „apostola“, kao predstavnik okupljenog naroda prinio na oltar. Pričest se dijelila pod obje prilike. Na kraju svete mise Presveto je preneseno u pokrajnji oltar Majke Božje Bogorodice, što ukazuje na predanje Isusa Pilatu i početak Isusove muke.
Veliki Petak spomen je se Kristove muke na križu. Obredi Velikog petka započeli su u 19 sati ulaznom procesijom i naklonom prema pokrajnjem oltaru. Nakon kratke molitve u tišini, započelo je pjevanje Muke po zapisu evanđelista Ivana u izvedbi župnog zbora mladih „Kyrie“. Nakon pjevanja Muke uslijedio je obred „otkrivanja“ križa, na koji se nastavilo „ljubljenje“ križa, uz pjevanje „Prijekora“. Nakon obreda uslijedio je kratki križni put sa svijećama kroz ulice našeg grada.
Na Veliku subotu Crkva se spominje Isusova boravka u grobu. To je dan velike tišine i sabranosti. Vjernici su imali priliku za svetu ispovijed i molitvu na Isusovu grobu. Euharistija se nije slavila. No, uvečer je obredima Vazmenog bdjenja upriličeno radosno slavljenje Kristova uskrsnuća. Liturgijsko slavlje Vazmenoga bdjenja započelo je u 20 sati, a sastojalo se od četiri dijela: službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijske službe. Služba svjetla započela je paljenjem i blagoslovom “ognja bdjenja”, odnosno vatre koja se naložila na Trgu Gospe Kunagorske te pripravom uskrsne svijeće na kojoj su urezana grčka slova alfa i omega, kao znak da je Krist početak i svršetak svega, te tekuća (2019.) godina. Zatim je procesija krenula prema crkvi, gdje je župnik, dok je ulazio, tri puta pjevao Svjetlo Kristovo! Ministranti su za vrijeme toga  zapalili  svoje svijeće od uskrsne, te su vjernicima pomogli upaliti njihove. Uskrsna svijeća i cijeli obred tako simbolizira uskrsloga Krista – novo Svjetlo koje rasvjetljuje narode i donosi Život. To potvrđuje i posebno svečani hvalospjev svijeći, tzv. Exultet, koji je potom slijedio. On nam između ostaloga svraća pozornost na teologiju prijelaza iz smrti u život, iz žalosti u radost, iz raspadljivosti u neraspadljivost, te nam u tom smislu svjedoči zašto je Vazmeno bdjenje vrhunac svega liturgijskoga slavlja tijekom cijele crkvene godine. Vrlo su znakovita i misna čitanja Vazmenoga bdjenja. Tako su naši mladi čitali četiri čitanja iz Starog zavjeta, a nakon svakoga se pjevao psalam, te je župnik molio kratku molitvu. Nakon posljednjega starozavjetnoga čitanja župnik je zapjevao Slava Bogu na visini, što je označavalo dolazak uskrsloga Krista. Treći dio Vazmenoga bdjenja bila je krsna služba, a u njoj svećenik blagoslovio vodu za krštenje. Njome je tada blagoslovio i sve okupljene vjernike, koji su obnovili svoja krsna obećanja. Uslijedila je svečana euharistijska služba, kao vrhunac svega slavlja i na koncu, u našim krajevima nezaobilazni, blagoslov jela.
Na sam blagdan Uskrsa mise u župnoj crkvi bile su u 6:30, 11:00 i 18:00 sati, a u kapelama u 8:00 (sv. Ana) i 9:30 (Mala Erpenja). Na misama se također blagoslivljalo jelo, uz zdušno pjevanje zborova i naroda.


Želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način svojim nesebičnim radom i zalaganjem doprinijeli proslavi Uskrsa u našoj župi. Hvala časnim sestrama dominikankama – s.Jasenki i s.Bernardici, župnom vikaru velečasnom Ivanu Zovku i svećeniku u miru prečasnom Josipu Belaviću na pomoći u ispovijedanju i liturgiji Vazmenog trodnevlja,  župnim zborovima „Salve Regina“, „Kyrie“ i „Zvončići“ na predvođenju liturgijskog pjevanja, ministrantima na pomoći pri organizaciji samih obreda te svima vama, dragi vjernici, koji ste svojom molitvom, pjesmom i prisutnošću uveličali proslavu Kristova pashalnog otajstva. Neka je svima blagoslovljen i mirom obdaren Uskrs.


Fotografije s događanja možete pogledati u našoj facebook galeriji.


 


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje