Proslavili smo Božić

 

Objavljeno 25.12.2018.

 

 

Božić je kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista. On je jedan od najvećih kršćanskih blagdana, uz Duhove i Uskrs. Na taj dan slavimo utjelovljenje Boga u obličju čovjeka. Isus Krist svojim nam je bogočovještvom jasno pokazao kako svoj život usmjeriti prema Božjem naumu. Od Božićniih liturgijskih slavlja zasigurno je najpoznatija polnoćka, koja se tradicionalno slavila samo u ponoć, na sam početak blagadana Božića, ali se danas već ustalio i običaj "ranijih" polnoćki.U našoj župi svete mise polnoćke bile su na badnjak (23. prosinca) u 18:00 (župna crkva), 20:00 (kapela sv. Ane), kapela u Maloj Erpenja i u 24:00 (župna crkva) sati. Prije polnoćke u 18 sati naši mališani izveli su prigodne igrokaze za koje su ih pripremale vjeroučiteljica Marija Kajba i č.s. Bernardica. Pjevanje Božićnih pjesama predvodio je dječji zbor "Zvončići", a svetu misu predmolio vlč. Ivan Mikec, uz koncelebraciju župnog vikara vlč. Ivana Zovka. Posebno iznenađenje bile su svete mise u našim kapelama, koje su bile dupkom pune. Narod je zdušno pjevao poznate  Božićne pjesme, a kapele su bile prigodno ukrašene jaslicama i ostalim ukrasima. Također, i kod kapele svete Ane i u Maloj Erpenji, župljani okolnih naselja organizirali su prigodna druženja. Na svetoj misi u župnoj crkvi, koja je započela u ponoć, zbor Kyrie izveo je prigodni program te nas tako pjesmom obogatio, da radosno uđemo u Otajstvo Božića. Prije mise su također nastupile i naše učenice glazbene škole - Tara, Idora, Danijela i Martina, koje su izvele prigodne skladbe na svojim gudačkim i puhačkim instrumentima.


Na sam blagdan Božića, 24. prosinca, u našoj župnoj crkvi mise su bile u 8, 11 i 16 sati, a sveta misa se također slavila i u kapeli svete Ane u Plemenščini. Na svetoj misi u 16 sati bio je blagoslov djece, a taj obred vezan je uz simboliku malog, tek novorođenog Isusa, koji polako polazi prema tome da postane "veliki", ne samo u ljudskim očima i po ovozemaljskim mjerilima, već kao Otkupitelj i pronositelj Radosne vijesti.


Na kraju, želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli svečanosti naših Božićnih slavlja. Napose želimo zahvaliti časnoj sestri Bernardici na uređenju crkve i pripravi djece za njihove nastupe, vjeroučiteljici Mariji Kajbi na radu s djecom, župnim zborovima Salve Regina, Kyrie i Zvončići, svećenicima vlč. Ivanu Zovku i vlč. Josipu Belaviću na pomoći u ispovijedanju tijekom Došašća, te svima Vama, dragi vjernici, koji ste svojim prisutstvom i molitvom uveličali ovaj veliki kršćanski blagdan.


 


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje