Sv. Ana u troje - Zajedno jači

 

Objavljeno 30.01.2008.

 

 

Na slici: Kipić "Sv. Ane u troje" iz kolekcije Nadbiskupskog muzeja u Utrechtu, Nizozemska

Sv. Anu, Isusovu baku, u pregradskom se kraju štuje od davnina. Crkva Sv. Ane u Plemenšćini Gornjoj spominje se 1639. godine. Kipić "Sv. Ana u troje" prikazuje sv. Anu sa kćerkom Marijom i unukom Isusom. Novozavjetni tekstovi ne spominju Marijine roditelje, ali se imena Marijinih roditelja, Ane i Joakima spominju u vrijeme prvih kršćana u apokrifnom "Jakobovom proto-evanđelju". Jakobovo proto-evanđelje prevedeno je u 6. stoljeću na latinski jezik, što je pridonjelo većem poznavanju i porastu štovanja Ane i Joakima u Europi. U 15. stoljeću sv. Ana je bila jedan od najpoznatijih i najdražih svetaca u Europi.

Isusovoj baki pripisivala se posebna moć kao nebeskoj zagovornici kod njezina unuka. Baka Ana u ovom kipiću simbolizira plodnost i rast; ona je majka iz koje potječe velika i sveta obitelj. U ono vrijeme u mnogim su mjestima osnivane bratovštine sv. Ane koje se zauzimaju za gradnju kapela i crkvi sv. Ane.

U 15. stoljeću sv. Ana je na kipovima gotovo uvijek prikazana stojeći kao odrasla osoba, s Marijom kao malom djevojčicom u svojoj ruci i s Isusom bebom u Marijinu krilu, ili Ana sjedeći s Marijom kao malom djevojčicom u svom krilu, dok Marija u svom krilu drži dijete Isusa. Ovakovo prikazivanje "Sv. Ane u troje" do početka 16. stoljeća isticalo je Aninu važnost u trojcu Ana, Marija i Isus: Ana, kao Isusova baka, bila je najmoćnija.

U 16. stoljeću dolazi do promjena. Marija postaje ravnopravna s Anom i prikazuje se kao odrasla mlada žena. Marija sjedi ili stoji desno od Ane. Ana često drži otvorenu knjigu (Bibliju) u svom krilu ili u ruci. U drugoj ruci drži često neki plod, najčešće jedan grozd. Odjeveni ili neodjeveni mali Isus sjedi u Marijinu krilu ili stoji između dviju žena i na putu je prema baki Ani.

Kipić "Sv. Ana u troje" može potaknuti na razmišljanje o velikoj važnosti koju bake i djedovi imaju za njihovu unučad. Srednjoj generaciji treba najmanje zavidjeti, jer ona nosi teret nove i stare generacije. Starost i djetinstvo imaju puno toga zajedničkog. Životna su to razdoblja u kojima se s puno opuštenosti gleda prema brigama koje će tek doći ili iz kojih se izašlo. Djeca i starije osobe otvoreni su dojmovima. Oni vide više i bolje jer su izvan opterećujućih osjećaja. Upravo se zbog toga tri generacije i trebaju držati zajedno. Zajedno su jači!


Ivan Kantoci
Bussloo, Nizozemska

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje