Susret mladih i Caritasa

 

Objavljeno 28.10.2013.

 

 

Izvor: Caritas Zagrebačke Nadbiskupije


U subotu 26. listopada u župi Uznesenja BDM u Pregradi održan je susret s mladima iz župa Zagorskog arhiđakonata. Susret je organiziran u sklopu obilježavanja 80. obljetnice rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, sa željom da se upozna mlade s djelovanjem Caritasa, te ih se potakne na aktivnije življenje vjere kroz volonterstvo i karitativno djelovanje na župnoj razini. Na susretu je sudjelovalo šezdesetak mladih iz 11 župa, te četiri župnika iz Zagorskog arhiđakonata.
Župnik Ivan Mikec pozdravio je sve prisutne na početku susreta i zaželio im dobrodošlicu. Voditelj Službe za župne caritase Robert Futač u kratkim crtama predstavio je rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kroz institucionalnu skrb i kroz razne projekte, programe, akcije i druge oblike organiziranog pružanja pomoći kojima Caritas skrbi o gotovo 10 000 obitelji. Istaknuo je važnost organiziranog Caritasa, jer se jedino kroz uređeno karitativno djelovanje može ostvariti pravedna raspodjela pomoći i doprijeti do onih kojima je ta pomoć najpotrebnija. »Važnu ulogu u tome imaju župni caritasi - angažirani vjernici na župnoj razini najlakše mogu uočiti socijalne potrebe i ugrožene obitelji i pojedince kojima je potrebna pomoć«, naglasio je voditelj Futač.

Koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti Caritasa Ivana Reić upoznala je prisutne s volonterskim aktivnostima i pozicijama u zagrebačkom Caritasu, u kojem je aktivno 250 volontera. Također, kao aktivna volonterka u župnom caritasu župe Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu iznijela je svoja volonterska iskustva i zapažanja te istaknula: »Župni caritas mjesto je gdje se mladi mogu kreativno izraziti, donijeti novu energiju i ideje, izgrađivati sebe i svojim doprinosom mijenjati zajednicu na bolje.«

U završnom dijelu predavanja Robert Futač predstavio je konkretne primjere karitativnog djelovanja i angažmana mladih volontera u župnim caritasima Zagrebačke nadbiskupije, objasnivši pritom sljedeće: »Akcije koje se organiziraju za konkretne ciljeve i pružanje pomoći u pojedinačnim situacijama mjesto su susreta i okupljanja vjernika te se u njih s radošću uključuje veći broj župljana. Pomažući potrebitima u njihovim problemima, volonteri se istovremeno ostvaruju kao vjernici i sudjelovanje u čitavom procesu ispunaj ih radošću. Time pružaju pozitivne primjere socijalnog angažmana na lokalnoj razini, potičući i druge na slične projekte i akcije.«
Po završetku prvog dijela programa služena je sv. misa koju je predvodio domaći župnik preč. Mikec, u zajedništvu s dekanom Zlatarsko-belečkog dekanata, preč. Stjepanom Prugovečkim upraviteljem župe Sv. Mihovila arkanđela u Mihovljanu, te vlč. Josipom Banom, upraviteljem župe Sv. Josipa u Stubičkim Toplicama. Mladima je na raspolaganju za sakrament sv. ispovijedi bio na raspolaganju vlč. Luka Slijepčević, upravitelj župe Sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici.


Poslije sv. mise zainteresirani mladi ostali su u razgovoru s djelatnicima Caritasa Ivanom Reić i Robertom Futač raspitujući se dodatno o mogućnostima i načinima karitativnog djelovanja u župama.

»Smatram da je ovaj susret bio izvrsna prigoda za upoznavanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kao institucije, ali isto tako i za upoznavanje s raznim akcijama koje Caritas organizira. Naša župa trenutno nema registriran župni caritas, ali radimo na organizaciji istoga pa je ovaj susret također bio izvrsna prilika za upoznavanje sa širokim područjem djelovanja Caritasa. Na susretu sam dobio odgovore na brojna pitanja, te ideje za akcije koje bismo mogli organizirati u župi. Veselim se budućoj suradnji s Caritasom«, izjavio je dvadesetdvogodišnji Branimir Celjak, student teologije iz župe Sv. Barbare u Bedekovčini.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje svima koji su pomogli u organizaciji ovog susreta, a osobito domaćem župniku preč. Ivanu Mikecu koji je na kraju susreta sve prisutne počastio zajedničkim domjenkom, kao i volonterima župnog caritasa u Pregradi, koji su se pobrinuli da se svi osjećaju ugodno.


Više fotografija dostupno je u facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje