"Odazvan Kristu" igrokaz o biskupu Josipu Stadleru

 

Objavljeno 02.05.2013.

 

 

U petak 26. travnja 2013. su u našoj župi gostovali mladi iz zagrebačke župe sv. Pavla u Retkovcu sa svojim župnikom Dragecom i časnom Emanuelom. Župnik Dragutin predvodio je svetu misu i kroz propovijed približio nam lik i djelo biskupa Stadlera, a mladi su nakon mise izveli odličan igrokaz. Nakon mise i igrokaza uslijedilo je prigodno druženje i zaslužena okrepa u župnoj dvorani i to u združenim snagama naših domaćih mladih i mladih iz Retkovca.


Fotografije s događanja možete pogledati u fotogaleriji.Piše: Martin Golubić


U petak 26. travnja 2013. su našu župu postjetili župljani župe sv. Pavla apostola iz Retkovca na čelu s njihovim župnikom vlč. Dragutinom Cerovečkim te časnom sestrom Emanuelom Pečnik.

Župa Retkovec je smještena u istočnom dijelu Zagreba, u zagrebačkom naselju Dubrava. Osnovana je 2. lipnja 1965. dekretom kardinala Franje Šepera. Sadašnja crkva sv. Pavla sagrađena je početkom 1992. godine kada ju je blagoslovio msgr. Juraj Jezerinac, pomoćni biskup zagrebački. U župi djeluju časne sestre iz Družbe sestara Služavki Malog Isusa.

Svetu misu u našoj pregradskoj crkvi je predvodio vlč. Dragutin. U propovijedi nam je govorio o životu biskupa Josipa Stadlera. Josip Stadler rođen je 24. siječnja 1843. u Slavonskom Brodu. Gimnaziju je pohađao u Požegi i Zagrebu, te je školovanje nastavio na Nadbiskupijskom sjemeništu. U Rimu je studirao na sveučilištu Gregoriana te postigao doktorat iz filozofije i teologije. Mladu misu je služio 7. lipnja 1868. u kripti sv. Petra u Vatikanskoj bazilici. Vraća se u Zagreb gdje je bio profesor i dekan na Bogoslovnom fakultetu. Pokrenuo je katolički list „Glasnik sv. Josipa“ te se zauzimao za izgradnju Dječačkog sjemeništa. 5. srpnja 1881. godine papa Leon XIII. imenovao ga je vrhbosanskim nadbiskupom. Na toj funkciji je bio 37 godina. U to vrijeme podigao je katedralu, mnoge crkve, Bogoslovno sjemenište, Dječačko sjemenište, kaptol itd. Osnovao je Družbu sestara Služavki Malog Isusa koje su služile Kristu i siromasima. Biskup Stadler je bio poznat i po spisateljstvu. Izdao je mnoge znanstvene spise te pokretao časopise. Najpoznatiji časopis je „Glasnik Srca Isusova“ koji i danas izlazi jednom mjesečno. Biskup Josip Stadler umro je 8. prosinca 1918. godine. Vlč. Dragutin je naglasio da se načelo biskupova života nalazi u jednoj rečenici koja zapravo govori sve: "Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjem srce materinje, prema sebi srce sudačko." „Ta rečenica“, nastavlja vlč. Dragutin, „pokazuje svu biskupovu veličinu, ta rečenica govori da je on gledao najprije na čovjeka, gledao je kako nekome pomoći. Josip Stadler bio je otvoren prema čovjeku i za čovjeka. Neka i nas njegov primjer, primjer njegova života vodi da i mi budemo, prije svega, otvoreni Božjoj riječi, ali i prema čovjeku.“

Nakon svete mise, 30-ak mladih iz Retkovca je izvelo polusatni igrokaz „Odazvan Kristu“. Tekst je napisao župljanin župe iz Retkovca, gospodin Mario Habajec. U igrokazu je prikazana jednostavnost biskupa Stadlera i njegova briga za malog čovjeka kroz dijaloge sa djevojčicom Anđelinom te majkom i sinom Petrom. Također je prikazana njegova briga za duhovni i materijalni rast vrhbosanske nadbiskupije. u razgovoru s arhitektom Stjepanom se iščitava biskupov neizmjeran trud i zalaganje za izgradnju katedrale i sirotišta. Politička i gospodarska situacija u tadašnjoj Bosni je bila vrlo loša, no biskup Stadler nije odustajao. Njegova dobra djela i briga za svoje stado nisu prestajale ni u starosti i bolesti. U igrokazu su se mogli vidjeti brojni plodovi biskupova djelovanja tokom cijelog njegovog života. Kostimografija i scenografija su zahtijevale puno truda i zalaganja te su veoma vjerno dočarale događaje i motive iz života biskupa Stadlera. Na kraju igrokaza mladi iz Retkovca su nagrađeni velikim pljeskom, a vlč. Tomislav je bio posebno ponosan na svoje prijatelje iz župe u kojoj je tri godina vršio službu župnog vikara.

Nakon igrokaza nastavili smo druženje u vjeronaučnoj dvorani koja je bila pretijesna za sve mlade koji su stigli na susret. Uz pjesmu i ples smo proveli predivnu večer i sklopili nova prijateljstva. Veliko hvala našem kapelanu, vlč. Tomislavu, na inicijativi i organizaciji ovog predivnog druženja!

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje