Svečano proslavljeno Sveto trodnevlje i blagdan Kristova Uskrsnuća

 

Objavljeno 09.04.2013.

 

 

Sveto vazmeno trodnevlje započeli smo na Veliki četvrtak misom Večere Gospodnje koju smo slavili u 18.00 sati. Okupljeni veliki broj vjernika Bogu je, molitvom i pjesmom zahvalio na daru euharistije, na daru svećeništva i na zapovijedi ljubavi. Prisustvovali smo i obredu pranja nogu. Nakon svete mise bio je svečani prijenos Otajstva u oltar pohranjivanja i ogoljivanje oltara.


Obredi Velikog petka započeli su u 19.00 sati službom riječi. Naš župni mješoviti zbor pjevao je Muku po Ivanu. Klanjanje svetom križu teklo je dostojanstveno i pobožno. Poslije pričesti, svi okupljeni razišli smo se u šutnji. Na Veliku subotu tijekom čitavog dana velik broj vjernika pohodio je i molio na Božjem grobu.. Na taj smo način iskazali svoju duboku vjeru i zahvalnost Isusu koji je umro samo radi nas ljudi i radi našeg spasenja.


Na Vazmenom bdijenju na Veliku subotu, u iščekivanju najvećeg događaja u povijesti čovječanstva liturgija je započela Službom svjetla, paljenjem velike uskrsne svijeće, simbolom pobjede svjetla nad tamom, čiji je plamen prenijet na svijeće vjernika. Tijekom bdijenja u čitanjima iz Starog i Novog zavjeta prisjećali su se Božjih obećanja i djelovanja iz povijesti ljudskog spasenja, a tijekom krsne službe, nakon blagoslova krsne vode, vjernici su obnovili svoja krsna obećanja.U trenutku kad se crkvom zaorio napjev „Slava Bogu na visini“ zazvonila su naša crkvena zvona proslavljajući tako Kristovo uskrsnuće. Tako smo na ovoj misi dočekali Uskrs za koji smo se pripremali tijekom četrdeset dana, a posebice tijekom Velikog tjedna.


Riječ Aleluja, taj poklik radosti koji doslovno znači hvalite Boga, nagovještava Isusovo uskrsnuće, ali u sebi sadržava čitavu povijest od stvaranja svijeta. Riječ Aleluja ispunjava nas uskrsnom radošću jer nam svjedoči o Isusovoj pobjedi nas smrću Vrhunac Vazmenog bijenja bila je euharistijska služba, nakon koje je uslijedio blagoslov jela za blagovanje obitelji uz uskrsi doručak. Jelo se u našoj crkvi i kapelama blagoslivljalo i tijekom jutarnjih misa na Uskrs, kada su također kao i čitave uskrsne nedjelje bile prepune vjernika.


Fotografije možete pogledati u fotogaleriji na facebook stranici župe.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje