Proslavili smo Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu

 

Objavljeno 24.03.2024.

 

 

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan – vrijeme intenzivnijeg osvješćivanja Kristovog pashalnog otajstva. Liturgija Cvjetnice podsjeća nas na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je okupljeni narod – isti onaj koji ga je kasnije osudio – slavio kao kralja, kličući i mašući maslinovim i palminim granama. Zbog toga, vjernici sa sobom donose razno cvijeće i grančice, koje se blagoslivljaju na početku svete mise. Još jedna posebnost vezana uz Nedjelju Muke Gospodnje jesti i čitanje ili pjevanje izvještaja Muke prema jednom od trojice sinoptika – Mateju, Marku ili Luki. Odabir izvještaja Muke ovisi o liturgijskoj godini. Stoga, ove liturgijske godine (B) čitala se ili pjevala Muka po Marku.


Svete mise u Pregradi slavljene su u 7:00, 8:00, 11:00 i 18:00 sati. Izvještaj Muke na svetoj misi u 8:00 sati upriličio je zbor mladih Kyrie. Misno slavlje u 11:00 sati započelo je na Trgu Gospe Kunagorske, gdje je bio blagoslov grančica, nakon kojeg se procesijom krenulo u župnu crkvu. Muku na toj svetoj misi izveo je župni zbor Salve Regina.


Misno slavlje u Kostelu započelo je 9:15 sati blagoslovom grančica i procesijom. Slavlje svete mise uveličao je Župni zbor župe Kostel.


Na prijepodnevnim svetim misama ispovijedali su i sudjelovali i oci isusovci: Ivan Koprek, Ivan Antunović i Mikolaj Martinjak, dok je vlč. Dragutin Šarc bio raspoloživ za ispovijedanje za vrijeme večernje svete mise.


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.

 



 

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje