Sveti Emerik odnosno Mirko zaštitnik je župe Kostel. Svete mise slavljene su u subotu, 5. studenog - na njegov spomendan. Misno slavlje 11:00 sati predvodio je preč. Milan Juranić, uz koncelebraciju vlč. Dragutina Gerecija, župnika u Vinagori i Marincima te vlč. Damira Ivaneka, župnika u Prišlinu. Na svetoj misi također je sudjelovao vlč, Dragutin Šarc, duhovnik časnih sestara karmelićanki u Poredju.

" />

Proštenje sv. Mirka u Kostelu

 

Objavljeno 07.11.2022.

 

 


Sveti Emerik odnosno Mirko zaštitnik je župe Kostel. Svete mise slavljene su u subotu, 5. studenog - na njegov spomendan. Misno slavlje 11:00 sati predvodio je preč. Milan Juranić, uz koncelebraciju vlč. Dragutina Gerecija, župnika u Vinagori i Marincima te vlč. Damira Ivaneka, župnika u Prišlinu. Na svetoj misi također je sudjelovao vlč, Dragutin Šarc, duhovnik časnih sestara karmelićanki u Poredju. Velečasni Juranić u propovijedi je prikazao svetog Emerika kao uzor ustrajnosti našim mladima, ali i svim ostalim vjernicima. Misno pjevanje predvodio je kostelski zbor, predvođen orguljašicom, gospođom Marijom Ivanjko. Slavila se i večernica, koja je započela u 17:00 sati, a predvodio ju je župnik Ivan Mikec.


Prema spisima, Emerik je bio sin prvog ugarskog kralja, sv. Stjepana (odnosno Štefana – kome je posvećena kapela u Kostel Bregima). Živio je u 11. st., a trebao je naslijediti svoga oca na prijestolju. Stjepan ga je spremao za vrsnog vladara, koji će u svoju vladavinu utkati kršćanske vrline. No, Emerik, uzoran mladić i dostojan vladar, poginuo je u lovu 1031. Papa Grgur VII. 1083. naredio je da se svecima proglase svi oni koji su Panoniju obratili na kršćansku vjeru, među njima i kralj Stjepan i princ Emerik. Osobito se štuje u Mađarskoj, a uz Kostel, posvećene su mu i neke župe kod nas (npr. Šestine u Zagrebu). Posebice se štuje kao zaštitnik i uzor mladeži.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

 



 

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje