Sveto Vazmeno trodnevlje predstavlja vrhunac cjelokupne liturgije Crkve, koja u tim danima slavi otkupiteljsko djelo Sina Božjeg Isusa Krista. To otajstvo se simbolično upriličuje obredima Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote. U tim danima, Crkva pred nas stavlja stvarnost Kristove smrti i uskrsnuća kao dio svakoga od nas.

" />

Proslavili smo otajstvo Muke i Uskrsnuća Isusa Krista

 

Objavljeno 05.04.2021.

 

 


Sveto Vazmeno trodnevlje predstavlja vrhunac cjelokupne liturgije Crkve, koja u tim danima slavi otkupiteljsko djelo Sina Božjeg Isusa Krista. To otajstvo se simbolično upriličuje obredima Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote. U tim danima, Crkva pred nas stavlja stvarnost Kristove smrti i uskrsnuća kao dio svakoga od nas. Upravo smo zato mi, kao „putnici na Zemlji“, pozvani promatrati život i spasonosnu Pashu Isusa Krista te je živjeti u svakodnevici života. Obredi na Veliki četvrtak i Veliki petak u Kostelu su započeli u 17:00, a u Pregradi u 19:00 sati, dok su se obredi Velike subote u Kostelu slavili u 19:00, a u Pregradi u 21:00 sati.


Obredi Velikog Četvrtka obilježeni su prisjećanjem na Posljednju večeru – blagovanje Krista s učenicima neposredno prije njegova uhićenja. Tada je i ustanovljena Sveta euharistija riječima: „Ovo je moje tijelo, koje se za vas predaje“ i: „Ovaj kalež novi je savez u mojoj krvi, koja se za vas prolijeva“ (Lk 22,19-20). Specifičan obred za Veliki četvrtak jest „pranje nogu“ dvanaestorici odraslih župljana koji predstavljaju apostole. Tog čina, kao i prinosa prikaznih darova iz naroda, ove godine nije bilo zbog epidemioloških mjera. Nakon Svete mise, Presveto je deponirano u pokrajnji oltar Majke Božje Bogorodice, kao simbolika Isusova predanja vlastima i odlaska na suđenje. Nakon službe prijenosa Otajstva, glavni oltar biva ogoljen, što predstavlja skidanje odijela s Isusa, a vjernici se razilaze u tišini, bez završnog blagoslova. Ove godine, radi skraćivanja vremena održavanja obreda, nismo ostali u klanjanju pred Presvetim (tzv. „getsemanska ura“).


Velike Petak jednini je dan u crkvenoj godini u kojem se ne slave svete mise. Presveto se i dalje nalazi u pokrajnjem oltaru te se u crkvu ulazi u tišini. Odmah po ulasku slijedi kratka molitva i čitanje ili pjevanje Muke po Ivanu. Proteklih godina Muku su pjevali naši župni zborovi „Salve Regina“ i „Kyrie“, no ove godine tekst muke bio je čitan od strane župnika. Nakon čitanja Muke uslijedila je kratka propovijed i molitva vjernika, na što se nastavio obred otkrivanja križa. Na tri zaziva „Evo drvo križa!“ otkriva se Krist razapet na križu. Uz obred otkrivanja križa vezano je i klanjanje odnosno poklon i ljubljenje križa, uz što se daje i prilog za održavanje Božjeg groba i ostalih svetih mjesta u Jeruzalemu. Ove godine vjernici nisu ljubili križ, već su mu se samo poklonili. Za vrijeme štovanja križa, zbor „Salve Regina“ pjevao je Prijekore. Uslijedila je pričest s hostijama posvećenim protekli dan i, kao i na Veliki četvrtak, razlaz vjernika u tišini.


Jutro Velike Subote obilježeno je tišinom i odlaskom vjernika na Božji grob, koji se nalazi u predvorju naših crkava u Pregradi i Kostelu. Tog dana, liturgija obično započinje kasnije nego protekla dva, a u Kostelu u obredima sudjeluje i povijesna postrojba „Kostelska pištola“. Obredi započinju blagoslovom ognja i uskrsne svijeće (tzv. Služba svjetla), obično na ulazu u crkvu. Nakon toga, sa svijećom se ulazi u crkvu u kojoj nisu upaljena svjetla te se na tri zaziva „Svjetlo Kristovo“ vjernicima pale svijeće i upali se nekoliko svjetala. Kad procesija sa svijećom dođe do oltara, svijeća se postavlja na stalak, kadi se te se pjeva Hvalospjev uskrsnoj svijeći. Vrlo je važna Služba čitanja, koja slijedi nakon toga. Ove godine čitali smo samo četiri čitanja – dva iz Starog i dva iz Novog zavjeta. Na „sredini“ čitanja, odnosno nakon dva čitanja iz Starog zavjeta zapjeva se Slava – čime se upriličio čin Kristova uskrsnuća. Tada zvone sva zvona, pale se sva svjetla i svijeće na oltaru te se donosi kip Uskrslog Krista. Nakon čitanja uslijedila je kratka homilija, na što se nastavila Krsna služba – blagoslov vode i krsne svijeće. Euharistijska služba konačni je zaključak obreda Velike subote – oltar se pripravlja za prinos darova te se sveta misa nastavlja kao i obično. Na kraju svete mise, prije svečanog blagoslova, vjernici su imali priliku blagosloviti svoje uskršnje košarice s hranom. Valja napomenuti da je blagoslov jela bio i na Veliku subotu popodne, u kapelama u Maloj Erpenji i Svetog Jurja te u župnoj crkvi.


Na samu svetkovinu Uskrsa, radi mogućnosti pridržavanja epidemioloških mjera, slavilo se deset svetih misa. U Pregradi u 6:00, 8:00, 9:30, 11:00, 18:00 i 19:00 sati, u kapeli sv. Ane u Plemenšćini u 8:00, u Maloj Erpenji u 9:30 i u župnoj crkvi u Kostelu u 6:00 i 16:00 sati. Nakon jutarnjih svetih misa vjernici su također mogli donijeti hranu na blagoslov.


Želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način svojim nesebičnim radom i zalaganjem doprinijeli proslavi Uskrsa u našoj župi. Hvala časnim sestrama dominikankama – s.Jasenki, s.Blaženki i s.Zorani, velečasnom Matiji Konku ispovijedanju i liturgiji Vazmenog trodnevlja,  župnim zborovima „Salve Regina“, „Kyrie“ i „Zvončići“ i njihovim voditeljima na predvođenju liturgijskog pjevanja, ministrantima na pomoći pri organizaciji samih obreda te svima vama, dragi vjernici, koji ste svojom molitvom, pjesmom i prisutnošću uveličali proslavu Kristova pashalnog otajstva. Neka je svima blagoslovljen i mirom obdaren Uskrs.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje