Kmeti u župnoj crkvi održali koncert Naš frtalj Evrope

 

Objavljeno 24.10.2018.

 

 

U nedjeljnim popodnevnim satima 21. listopada 2018. održan je koncert pod nazivom Naš frtalj Evrope koji je pregradska klapa Kmeti odlučila smjestiti u Zagorsku katedralu - župnu crkvu Uznesenja BDM u Pregradi.

Kmeti govore kako su priželjkivali punu crkvu, a to se i dogodilo. Okupljeni su imali priliku uživati u sat i pol glazbe i izvrsnih vokalnih aranžmana koje su, osim klape Kmeti, priredili i gosti - Ženska vokalna grupa Kajda iz Mača, Mješoviti zbor KUD-a Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica te Ženski vokalni sastav Ratkajke iz Vinagore. Program je izvrsno vodila gđa. Kristina Pavlović, inače kustosica muzeja u Velikom Taboru. Predstavit ćemo ukratko goste koncerta:


ŽVG Kajda


Ženska vokalna grupa Kajda proizašla je iz KUD-a „Ljudevit Gaj“ Mače gdje je počela njihova ljubav prema pjevanju, a od 2004. godine  funkcioniraju samostalno kao  Udruga. Prepoznatljive po svojem karakterističnom folklornom a capella načinu pjevanja, promiču vlastiti zavičaj, njegove tradicije te potiču svestrani kulturni, folklorni i umjetnički amaterizam. Dobitnice su raznih priznanja na županijskoj i državnoj razini, ali  najdraža im je ipak nominacija za diskografsku nagradu Porin za CD prvijenac – Golubek moj beli. Izdale su dva CD-a, a u pripremi je i treći CD s a capella obradama zagorskih popevki.


KUD Zlatko Baloković


Mješoviti pjevački zbor i tamburaška sekcija KUD-a „ Zlatko Baloković“ ove su godine obilježili četrdeset godina kontinuiranog djelovanja. Među pjevačima i sviračima, danas se ovdje nalazi nekoliko članova aktivnih od samog osnutka. Repertoar zbora je raznovrstan: osim neizostavnih kajkavskih popevki izvode klasičnu, duhovnu, folklornu i zabavnu glazbu u a capella izvedbi ili uz pratnju tamburaškog sastava. Nastupaju redovito na manifestacijama u Općini Krapinske Toplice, smotrama KZŽ, diljem domovine i u inozemstvu. Umjetnički voditelj i dirigent zbora je g. Siniša Miklaužić, a tamburaša g. Branko Kramarić.


ŽVS Ratkajke


Ženski vokalni sastav Ratkajke vrlo je mlad sastav osnovan početkom prošle godine kada su nastupile na tradicionalnom božićnom koncertu na Vinagori. Djevojke su službeno predstavljene pod imenom Ratkajke 6. kolovoza prošle godine, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kada su izvele nekoliko domoljubnih pjesama. Vrlo je lako odgonetnuti porijedklo njihovog imena… Naime, plemenitaška obitelj Rattkay živjela je u dvoru Veliki Tabor, a svi ljudi u Vinagori, Desiniću i okolici s ponosom nose naziv „ratkajci“. Obitelj Rattkay je snažno utjecala na vinagorsku župu sagradivši kapelu u koju su smjestili kip Majke Božje Vinagorske. Ratkajke trenutačno broje četiri članice – Mirjana Gluhak, Melita Hubej, Ivana i Tamara Lazički. Stručni voditelj im je Siniša Miklaužić.  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje