Proslavili smo Veliku Gospu

 

Objavljeno 17.08.2018.

 

 

15. kolovoza Crkva slavi blagdan Velike Gospe. U našoj župi, koja je posvećena Uznesenju blažene Djevice Marije na taj dan se ujedno slavi i župno proštenje. 


Kao pripravu za ovaj veliki Crkveni blagdan organizirana je trodnevna priprava, koja je trajala od 12. do 14. kolovoza. Misu na prvi dan trodnevnice predvodio je župnik Ivan Mikec, drugi dan pregradski kapelan i upravitelj Župe Kostel Ivan Zovko, dok je treći dan predvoditelj misnog slavlja bio velečasni don David Alojzije Leskovar, salezijanac rodom iz Pregrade. Na treći dan trodnevnice, prije misnog slavlja organizirano je klanjanje, a nakon mise tradicionalnom procesijom s kipom Bogorodice Marije uputili smo se okolnim ulicama crkve. Procesija je završila kod župnog dvora, gdje su vjernici imali priliku za okrjepu.


Na blagdan Velike Gospe svete mise su bile u 8, 11 i 18 sati. Mise u 8 i 18 sati predvodio je župnik Ivan Mikec. Misno slavlje u 11 sati predmolio je pater isusovac Marijan Steiner, profesor na Filozofsko-teološkom institutu u Zagrebu, a u koncelebraciji su sudjelovali vlč. Franjo Mezak (župnik u Desiniću), vlč. Dragutin Gereci (župnik u Vinagori i Marincima), vlč. Ivan Gretić (župnik u Brdovcu), vlč. Milan Juranić (dekan našeg dekanata), don David Leskovar (salezijanac na službi u Knežiji-Zagreb) te župnik velečasni Ivan Mikec. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor mladih „Kyrie“. Na svetoj misi okupili su se i mladi u narodnim nošnjama, koji su tim simboličkim činom željeli pokazati da način odijevanja njihovih pređa nije zaboravljen i da tradicija živi i u mlađim naraštajima, kao jedno kulturno, ali i duhovno dobro, u koje je „utkan“ djelić povijesti ovog kraja.


Nakon svetih misa vjernici su se mogli zavjetovati i uputiti svoje molitve i zahvale Djevici Mariji u ophodu oko glavnog oltara.


Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u pripravi za ovo veliko župno slavlje. Hvala ženama i muškarcima koji su pomogli u čišćenju crkve, časnim sestrama, župnim zborovima „Zvončići“, „Salve Regina“ i „Kyrie“, mladima u narodnim nošnjama, udrugama lovaca i vatrogasaca iz Pregrade, limenoj glazbi grada Pregrade, svećenicima koji su predvodili trodnevnicu i bili na raspolaganju za svetu ispovijed, te svima vama, dragi vjernici, koji ste svojom nazočnošću, molitvom i pjesmom popratili i obogatili naša župna događanja povodom Velike Gospe.


Fotografije možete pogledati na sljedećim linkovima:
TRODNEVNICA
VELIKA GOSPA-MISA U 11 SATI

 



 

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje