Ususret Velikom tjednu

 

Objavljeno 12.03.2008.

 

 

Veliki tjedan započinje Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje. Tada se slavi Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisan u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19). Narod je dočekao Isusa, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je Isus išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se obavljaju procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Također se za vrijeme sv. Mise, čita izvještaj o Isusovoj muci. Svete mise na Cvjetnicu biti će u 8h i u 10:30h.

Na Veliki četvrtak obilježava se sjećanje na Posljednju večeru. Blagoslivlja se ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene. Svećenik ministrantima ili odabranim laicima pere noge u spomen na Isusovo pranje nogu apostolima. Sveta misa na Veliki četvrtak biti će u 17:55h.

Na Veliki petak nema svete mise. Obilježava se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. Umjesto svete mise održavaju se obredi u 17h.

Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja, subotu navečer, koje je vrlo bogato obredima. Pozivamo vas na Vazmeno bdijenje u 19h. Nakon Vazmenog bdijenja slijedi blagoslov jela.

Na Uskrs slavi se Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti. Svete mise na Uskrs biti će u 7h i u 11:00h.


Želimo vam svima sretan i blagoslovljen Uskrs!

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje