Ljetni kamp "Susret" za mlade

 

Objavljeno 06.08.2013.

 

 

Piše: Marija Kajba


Dana 15. srpnja 2013. godine krenulo je 27 naših mladih s kapelanom Tomislavom na duhovnu obnovu na Cres u Ljetni kamp „ Susret“ za mlade. Njima su se pridružili veseli mladi iz Zagreba, Zenice, Varaždina i Slavonskog Broda. Mladi su krenuli iz Pregrade u 6 sati, puni uzbuđenja, znatiželje, straha od nepoznatog, ali uz veselo druženje u autobusu pjesmom i molitvom nestao je početni strah.


Vođeni geslom duhovne obnove koje je izgovorio bl. Ivan Pavao II. u Zagrebu 1998. godine, a glasi: „Samo Isus ima pravi odgovor na vaša očekivanja“, mladi su svakim danom pokušavali otkriti što to Isus progovara svakome od njih. Mladima je svaki dan bio ispunjen duhovnim sadržajima, ali i pjesmom, plesom i nogometom. Ujutro nakon molitve koju su pripremili bogoslovi: Marko i Dominik te nekoliko mladih, slijedila je tjelovježba i doručak.


Poslije doručka mladi su po skupinama obavljali određene zadatke i to jedna skupina je bila jedan dan zadužena za suđe, druga za čišćenje kupaonica, a treća je pripremala pjesme i molitve vjernika za svetu misu. Nakon toga uslijedila je zajednička kateheza koju su vodili vlč. kapelan Tomislav ili sestra Damjana, uršulinka. Svaki dan je bilo razmatranje i tumačenje biblijskog teksta, nakon čega su mladi po skupinama pod vodstvom animatora još dublje ulazili u temu biblijskog teksta primjenjujući na vlastiti život. Zatim je slijedilo kupanje i ručak pa podnevne radionice čije su teme bile vezane uz život bl. Ivana Pavla II.. Mladi su posebno bili kreativni u prikazivanju različitih skečeva, pjesama, promišljanja i tekstova.


Slijedilo je podnevno kupanje, sveta misa te večera. Nakon večere, slijedio je večernji program kojem su se mladi posebno veselili. Ovdje je svaka skupina prezentirala ono što je napravila u radionicama. U ovom dijelu su bogoslovi, s. Irena, s. Damjana i vlč. Tomislav podijelili svoje svjedočanstvo o svom životnom pozivu te mlade time jako oduševili. Večernje druženje završilo je molitvom krunice Božanskom milosrđu koju smo do kraja susreta na Cresu i cijelu propjevali. Od svih dana koje smo proveli na Cresu, jedino se razlikovao petak, kada smo imali prilike klanjati se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te provesti punih pet sati u šutnji razmatrajući Božju Riječ i osluškivati što to Bog govori svakome od nas. Gotovo većina mladih ranije nije imala iskustvo tišine i šutnje, pa su se tog dana najviše bojali, hoće li izdržati. No, dogodilo se suprotno, mladi su trenucima tišine posve uživali i nekima je čak trajalo prekratko.


Dan je završio zajedničkim klanjanjem gdje su mladi izrekli svoje molitve koje su trenucima tišine napisali. Bile su to zaista iskrene molitve upućene Bogu u kojima su mladi molili jedni za druge. Dani su brzo prolazili i slijedilo je pakiranje za Pregradu. Ispunjeni blagoslovima i Duhom Svetim mladi su se vratili u Pregradu u ponedjeljak, 22.7. u večernjim satima. Mladi su na obnovi imali prilike bolje upoznati sebe, jedni druge, naučiti živjeti u skromnim uvjetima jedni s drugima, ali što je najvažnije produbiti svoju vjeru u Boga.


Osim što su se duhovno ispunili, upoznali divne ljude u kojima se mogao prepoznati sam Isus zbog njihove susretljivosti, otvorenosti, mudrosti, pomaganju. Ovom prilikom željeli bismo se zahvaliti s. Damjani Barbarić, s. Ireni Jozić, bogoslovima Marku Ivkoviću, Dominiku Glasnoviću, animatorima Nikoli Pašaliću, Juraju Begovcu i Marku Pranjiću, a najviše našem kapelanu Tomislavu Kralju koji se pobrinuo za svu organizaciju ali i najviše onu duhovnu zbog koje smo odlučili ponovno ići na takav susret iduće godine.


Fotografije s događanja pogledajte ovdje

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje