Dojmovi s hodočašća u Torino

 

Objavljeno 19.06.2015.

 

 

Piše: Paula Krušlin


U četvrtak  11. lipnja  u 22 sata 84-ero župljana naše župe krenulo je molitvom i pjesmom iz župne crkve na hodočašće u Torino i Milano. Povod tom hodočašću bilo je đakonsko ređenje našeg prijatelja i župljanina Davida Leskovara. U ranim jutarnjim satima stigli smo u Milano gdje nas je dočekao naš vodič Silvio.


Milano je drugi grad po veličini te najvažniji poslovni i prometni centar Italije.  Tamo smo posjetili Milansku katedralu koja je veličanstveno djelo gotike u Italiji. Ona je druga crkva po veličini u cijelom svijetu i sastoji se od 135 tornjića, 3159 kipova i 164 vitraja. Uz sve to, ona čuva grob sv. Karla Boromejskog, jednog od najomiljenijih svetaca Italije. Nakon obilaska Milanske katedrale, vodič Silvio nas je odveo do Piazze della Scale, gdje se nalazi najpoznatije kazalište na svijetu Milanska Scala. Nakon kratkog predaha i okrjepe uputili smo se do bazilike Sant Ambrogio, jedne od najstarijih crkva u Milanu koja je posvećena sv. Ambroziju, jednom od  zaštitnika Italije.


U poslijepodnevnim satima krenuli smo za Torino gdje nas je srdačno dočekao David. Torino je četvrti talijanski grad po brojnosti i drugi industrijsko-trgovački grad Italije. Nakon kratkog odmora uputili smo se u Katedralu Duomo gdje se nalazi Torinsko platno (Sacra Sindone).


Torinsko platno  je jedno od najvažnijih kršćanskih relikvija za koje vjerujemo da je u njemu bio zamotan Isus Krist nakon smrti na križu. Otisci na platnu predstavljaju Isusov lik sprijeda i otraga koji su čudesno utisnuti u trenutku Isusova uskrsnuća. Znanstveno istraživanje platna i evanđelje se savršeno poklapaju. Čovjek umotan u platno bio je okrutno bičevan i okrunjen trnovim vijencem. Na ramenima je nosio gredu križa, na koljenima je imao rane od padova pod križem, a po licu je imao brojne ozljede. Zapešća ruku i nogu bila su mu probijena čavlima. Sve ove brojne detalje utvrdilio je znanstveno proučavanje krvavih mrlja koje nisu drugo doli otisak rana razasutih po cijelome tijelu Čovjeka s Torinskog platna.


Nakon ovako dojmljive demonstracije i nakon razgledavanja platna, zastali smo  na trenutak u tišini i molitvi. Za bilo što izreći o tom trenutku nedostaje riječi, ali to je trenutak koji će sigurno nadahnjivati živote mnogih hodočasnika. Nakon torinske katedrale, uputili smo se do smještaja gdje smo se odmorili od dugog i ispunjenog dana. Sljedeći dan posjetili smo Baziliku Marije Pomoćnice gdje se održala svečanost i vrhunac našeg hodočašća. Bazilika je napravljena kao spomenik zahvalnosti Blaženoj Djevici Mariji i kao crkva majka i duhovni centar salezijanskog djela. Svetoj Misi prisustvovalo je nekoliko tisuća  ljudi iz različitih država svijeta. Sveta Misa održala se na talijanskom jeziku,a uz Davida, za đakona se redilo još 15 salezijanaca.


Nakon svečanosti, zajedno s Davidom i njegovom obitelji, proslavili smo njegovo primanje sakramenta Svetog reda.  David je bio jako sretan te je zahvalio svima koji su ga došli podržati te je i dalje pozvao na molitvu za ustrajnost njegovog zvanja. Uz Božji blagoslov i puno molitve, vratili smo se Pregradu u nedjelju u ranim jutarnjim satima.


Video snimka ređenja D. Leskovara


Fotografije s hodočašća,


Video snimka cjelovitog ređenja i fešte

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje