Nova crkvena zvona - detalji aktivnosti

 

Objavljeno 06.05.2010.

 

 

Uz postojeća tri zvona, u veljači 2009. godine naručena su u Innsbrucku, Austrija, dva nova zvona, koja su lijevana u ljevaonici firme GRASSMAYR, a sve ostale radove je izvodila firma Elektro-Bosilj iz Novog Marofa.


ZVONA:  • 740 kg, 107,5 cm (167 sek. Nachklang) - Zvono je posvećeno BD Mariji. Na zvonu je lik BD Marije, grb države Hrvatske s hrvatskim pleterom te natpis: MARIJO KRALJICE NAŠA MOLI ZA ŽUPLJANE PRGRADSKE ŽUPE. A.D. 2009. VINKO GREGUR župnik

  • 284 kg, 78,8 cm (160 sek. nachklang) - Zvono je posvećeno sv. Josipu. Na zvonu je lik sv. Josipa, Grb države Hrvatske s hrvatskim pleterom te natpis: SV. JOSIPE ČUVAJ OBITELJI NAŠE i DOMOVINU NAM HRVATSKU. A.D. 2009. VINKO GREGUR župnik


Vrijednost zvona 20.000 eura s PDV-om.


Zvona je blagoslovio 7. ožujka 2010. zagrebački pomoćni biskup msgr. dr. Ivan Šaško. Uz blagoslov zvona, biskup je naglasio da zvona nisu buka, već poziv na molitvu i da se čovjek približi Bogu, a ona smetaju onima koji vjere nemaju ili pak su zanemarili svoju vjeru. Već drugi dan, nakon blagoslova – tj. 8. ožujka 2010. zvona su podignuta na naše tornjeve. Dizalicu je osigurao i platio g. Dragutin Kamenski, direktor firme Kamgrad iz Zagreba, inače veliki donator naše župe. Uz dva zvona, na toranj je dignuto i postavljeno šest TORANJSKIH SATOVA.


U utorak 9. ožujka 2010. točno u podne, satovi na tornjevima su počeli otkucavati minute i sate, a i prvi put su zazvonila naša PREGRADSKA ZVONA – sada imamo PET PREGRADSKIH ZVONA. Ukupna vrijednost investicije postavljanja novih zvona i sanacije postojećih iznosila je 249,000,00 kn. ZVONA SU POSTAVLJENA – satovi otkucavaju, ali Hvala Bogu, hvala sv. Josipu, Blaženoj Djevici Mariji, svim župljanima i svim dobročiniteljima, koji su svojim darom pomogli u nabavci i u postavljanju novih zvona. SVE NA VEĆU SLAVU BOŽJU.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje