Biografija župnika

 

 

Vinko Gregur

mons. Vinko Gregur

 

Rodio se 24. kolovoza 1952. u Koprivnici, u brojnoj katoličkoj obitelji. Osmogodišnju školu završio je u Koprivnici, klasičnu gimnaziju u sjemeništu na Šalati u Zagrebu, gdje je položio ispit zrelosti, a teologiju studira na KBF-u u Zagrebu. Za svećenika je bio zaređen 25. lipnja 1978. Mladu misu imao je u Koprivnici 9. srpnja 1978.

 

Vinko je poslan za kapelana u župu sv. Petra u Zagrebu 15. studenog 1978., gdje djeluje uz starijeg kapelana Andriju Kišičeka i uz župnika Ivu Šalića, potom župnika Vida Cipriša. Zbog nagle smrti kolege mu Zlatka Pečeta, na imendan svoga principala Vida Cipriša 15. lipnja 1983., tajnik Nadbiskupije ga je pitao za mišljenje, a potom je bio predložen nadbiskupu mons. Franji Kuhariću da bi pošao u Bjelovar.

 

Imenovan je župnikom Župe sv. Ane u Bjelovaru 22. srpnja 1983. I on je pošao u podstanarstvo. Kako su u župi sv. Petra u Zagrebu djelovale časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove, to je u svoju novu župu doveo časne sestre iz te Družbe. Organizirao je novu župu na svim područjima. Postavio župne strukture, izabrao revne suradnike, nastavio zauzet pastoralni rad i započeo zajedno s prestavnicima župe upornu borbu s komunističkim vlastima za dobivanje dozvola i gradnju župne crkve i župnog centra. Glavni pripremni napor bio je od 1986. do polaganja temeljnog kamena 1989. godine. Pribavlja svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju župne crkve i župnog centra. Crkvu je posvetio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 22. kolovoza 1993.

 

90-ih godina vlč. Vinko je obnovio i preuredio mnoge kapelice (sv. Ivana Krstitelja u Hrgovljanima, sv. Petra i Pavla u Klokočevcu, Žalosne Gospe u Gudovcu, sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela na Barutani). 22. lipnja 2003. zajedno sa svojim župljanima svečano je proslavio 25. obljetnicu svoga svećeništva i 20 godina župnikovanja u Bjelovaru, uz radosno slavlje svojih župljana, a propovijedao mu je arhiđakon bjelovarsko-kalnički dr. Stjepan Kožul. U prvom sazivu Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije u vrijeme uprave nadbiskupa mons. Josipa Bozanića bio je njegov član (1998. - 2003.), kao i član Zbora savjetnika. Svećenici dekanata izabrali su ga u rujnu 2004. godine za dekana Bjelovarskog dekanata, a izbor je potvrdio kardinal Josip Bozanić.

 

22. kolovoza 2005. od dotadašnjeg župnika mons. Branimira Ivanjka preuzima župnikovanje u Župi Uznesenja BDM u Pregradi. 22. travnja 2010. na prijedlog i zamolbu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića papa Benedikt XVI. imenovao ga je kapelanom Njegove Svetosti s naslovom monsinjor. U pregradskoj župi prepoznat je također kao veliki graditelj i obnovitelj kojemu je cilj u naslijeđe ostaviti modernu i uređenu župu. U kratkom periodu župnikovanja u Pregradi Vinko Gregur je obnovio župnu kuriju, eksterijer oko crkve i župne kurije, krovište župne crkve, crkvene satove i zvona, dijelove kapelica koji su propadali te je potaknuo i započeo gradnju župnog pastoralnog centra.

 

Nakon kratke i teške bolesti mons. Vinko Gregur preminuo je 4. studenog 2012. u 61. godini života i 34. godini svećeništva ostavivši za sobom dubok trag u župama Svete Ane u Bjelovaru i Uznesenja BDM u Pregradi kao i u srcima njihovih župljana. Sahranjen je u rodnom mjestu Koprivnici.

 

 

Župnik i vikar

 

Časne sestre

 

Pregradski župnici i kapelani

 

Povratak

 

 

 

Anketa

- Voting Script 1.8

Kad najčešće idete na nedjeljnu svetu misu?

  u 8:00 h
  u 11:00 h
  u 18:00 h
  Ne idem na misu


Rezultati prijašnjih anketa

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje