Župna zajednica

 

 

Untitled Document

Mješoviti crkveni zbor Salve Regina
Mješoviti crkveni zbor pod vodstvom sestre Jasenke Mravak, pjeva na jutarnjoj misi (u 8 h), broji 30-ak članova. Probe su četvrtkom u 19,00 h ili prema dogovoru.

 

 

 

Zbor mladih Kyrie
Zbor mladih osnovan 1997. godine. Samostalno se organiziraju i okupljaju, pjevaju na misi u 11 h, a zbor broji 30-ak članova. Probe su subotom u vjeronaučnoj dvorani u 19,00 h.

 

Voditelj: Dominik Kancir

 

Instrumenti: Goran Gregorin i Dominik Kancir (klavijature), Ivan Pavlić i Vinko Krištić (gitara), Marino Dumić (bongosi, gitara)

 

 

 

 

Dječji zbor Zvončići
Dječji zbor Zvončići postoji povremeno dugi niz godina. Vlč. Ivan Mikec ga je svojim dolaskom na mjesto župnika odlučio ponovno oformiti. Zbor broji 20-ak članova, a probe imaju subotom u 12,00 h.

 

Voditeljica: Dijana Stefanović

 

 

 

Untitled Document

Ministranti
U našoj župi postoji zajednica od tridesetak ministranata koji redovito sudjeluju i obavljaju svoje dužnosti na nedjeljnim i blagdanskim euharistijskim slavljima, na klanjanju pred Presvetim sakramentom četvrtkom i na ostalim pobožnostima i župnim događanjima. Svoje aktivnosti, službe i dužnosti priremaju na redovitim subotnjim minstrantskim susretima. Također često pomažu u raznim aktivnostima vezanim uz održavanja župnog okoliša i prigodnim karitativnim akcijama.

Ministrant je pozvan da u župnoj zajednici služi s određenom zadaćom, kako i sam naziv službe govori. Latinska riječ "ministrare" znači služiti. Osim što se brinu da budu od pomoći svećeniku za vrijeme svete mise i ostalih obreda oni svoju službu trebaju vršiti i izvan crkve; kod kuće, u školi, na cesti, igralištu... Svojim životom trebaju svjedočiti da su Božja djeca i da kao takvi žele biti uzor u dobrom ponašanju i pobožnosti svakom djetetu i svakom mladom čovjeku.

Ministranti iz župe Pregrada


Untitled Document

Kateheza
Svaka župna zajednica uvijek je bila i ostaje pokretač i posebno mjesto kateheze. Tako i u našoj župi velika se pažnja posvećuje rastu u vjeri svim dobnim skupinama na različite načine; otvorena je za sve, a napose za djecu i mlade, koji se u nju uključuju kako bi mogli bolje živjeli i djelovali iz vjere, kako u Crkvi tako i u društvu. Glavna je svrha župne kateheze što cjelovitije i što dublje uvođenje u osobno iskustvo vjere, koje se najdjelotvornije uči, slavi i živi u župnoj zajednici.

Za sakrament krsta svojega djeteta roditelji se pripremaju posebnim susretom sa svećenikom te pristupaju sakramentu pomirenja kako bi u milosti Božjoj slavili krštenje djeteta. Posebno težište stavljamo na dob koja se priprema za primanje sakramenata Prve Pričesti i/ili Potvrde.

Prva pričest predstavlja prvi svjestan susret djeteta sa sakramentalnim životom, a svetom potvrdom mlada osoba javno prihvaća življenje i svjedočenje vjere. Želimo da naša djeca i mladi rastu u vjeri kao što rastu i u dobi. Stoga pokušavamo razvijati suradnju s obiteljima i školom. Suradnja s roditeljima dolazi do izražaja u nedjeljnoj i blagdanskoj euharistiji, u praćenju djeteta kako usvaja istine vjere i kako redovito pohađa župnu katehezu, u individualnim susretima, roditeljskim sastancima, sudjelovanjem na povremenim tribinama, uključenošću u obiteljsku zajednicu.

Prvopričesnici

Sveta Potvrda jest sakrament u kojemu mlada osoba prima puninu darova Duha Svetoga da bi svojom zrelom vjerom i životom mogla živjeti kao aktivni član Crkve. Po tom sakramentu trebala bi postati pravi svjedok Isusa Krista. Ona je sakrament kršćanske zrelosti. U latinskoj Crkvi ovaj se sakrament dijeli kada kršćanin dozrije do dobi razuma. Nužno je stoga dobro se pripremiti i otvoriti za djelovanje Duha Svetoga u konkretnom životu svakog kandidata za sakrament Potvrde.

Krizmanici

Svoje redovite tjedne susrete imaju i naši mladi kako bi u zajedničkom druženju, pouci, promišljanju i molitvi dublje urastali u iskustvo vjere i hrabrije iz nje živjeli.

Kateheza mladih

Za odrasle naše vjernike koji žele dublje ponirati u otajstva vjere pripremao jednom mjesečno tribine s prigodnim katehezama, euharistijska klanjanja, povremene duhovne obnove i hodočašća.


Untitled Document

Mladi u župi
Mladi kršćani su budućnost crkvene zajednice, stoga je vrlo važno jačati njihovu vjeru i razvijati duhovno kritičko razmišljanje. Susreti mladih odvijaju se svakog petka u 20 h u vjeronaučnoj dvorani.

Također, često se tijekom godine organiziraju kateheze, duhovne tribine i susreti mladih, kako na razini župe, tako i na razini dekanata, nadbiskupije i šire. Kateheze za mlade vodi župni vikar vlč. Tomislav Kralj uz pomoć vjeroučitelja s. Bernardice Jurić, Ljiljane Kurko i Marije Kajba.

Mladi iz župe Pregrada

 

 

Povratak

 

Anketa

- Voting Script 1.8

Kad najčešće idete na nedjeljnu svetu misu?


u 8:00 h
 22%
u 11:00 h
 47%
u 18:00 h
 21%
Ne idem na misu
 10%

Ukupno glasova: 3247


Rezultati prijašnjih anketa

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje