Proštenje u sv. Leonardu

 

Objavljeno 08.11.2023.

 

 

U kalendaru Katoličke crkve 6. studenoga slavi se spomendan svetog Leonarda. Taj dan župa Pregrada slavi i proštenje u kapeli posvećenoj ovom svecu, koja se nalazi na obroncima iznad Pregrade - Pregrada Vrhima. Kako je spomendan ove godine »padao« na ponedjeljak, organizirana je i sveta misa koja je bila u nedjelju, 5. studenoga u 9:30 sati a predvodio ju je pater isusovac Mikolaj Martinjak. 


Na sam dan proštenja, svete mise u kapeli sv. Leonarda bile su u 9:00 i 11:00 sati. Prvu svetu misu predvodio je župnik Ivan Mikec, a drugu župnik Župe Desinić vlč. Stjepan Prugovečki uz koncelebraciju preč. Milana Juranića i vlč. Dragutina Gerecija. Na završetku svetih misa vjernici su se imali priliku zaputiti u zavjetni ophod oko glavnog oltara. 


Sveti Leonard zaštitnik je bačvara, kovača, zatvorenika, ratnih zarobljenika, rudara, kotlara, trgovaca mješovitom robom, povrćara, bravara, trudnica, rodilja, konja, mnogih naselja, a posvećeno mu je više od 600 župa, crkava i kapela diljem Europe i hrvatskih krajeva. 


Kapela sv. Leonarda u Pregrada Vrhima izgrađena je krajem 19. stoljeća, a prema vizitatorskim zapisima iz 1639. prije toga se je na tom mjestu nalazila mala kapelica. Zanimljivo je da povjesničar Gjuro Szabo u svojem povijesnom putopisu Kroz Hrvatsko zagorje navodi da kapela sv. Leonarda čuva mještane od groma.


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje