Proslavili smo župno proštenje - Veliku Gospu

 

Objavljeno 17.08.2023.

 

 

Katolička Crkva 15. kolovoza slavi Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu. To je najveća marijanska svetkovina kojom ispovijedamo dogmu da je Marija – Majka Božja dušom i tijelom uznesena na Nebo.Stanovnici naših krajeva od davnih su se vremena utjecali zagovoru Blažene Djevice Marije, o čemu svjedoče i brojna povijesna nalazišta.


Pregradska, kao i mnoge župe u okolici, taj dan slavi i župnu svetkovinu odnosno proštenje. To je dan kada se župa kao zajednica vjernika spominje i posebno utječe svojoj zaštitnici ili zaštitniku, što se upriličuje kroz duhovnu pripravu, svete mise, obrede te razna druženja.


Od 12. do 14. kolovoza u župi je bila organizirana trodnevna priprava. Prvog dana trodnevnice vjernici su prije svete mise zajedno s župnikom molili marijansku pobožnost. Drugi dan bio je također obilježen svetom misom, nakon koje je u kapeli Svetog Križa na gradskom groblju bila molitva za pokojne i blagoslov svijeća. Posljednjeg dana trodnevnice vjernici su procesijom s kipom Majke Božje završili svoj trodnevni hod priprave. Procesija se kretala ulicama Pod Lenartom i ulicom nekadašnjeg župnika i graditelja naše župne crkve Josipa Karla Tuškana te je završila ispred župnog dvora. Po završetku procesije uslijedila je okrjepa i druženje okupljenih. 


Prva dva dana trodnevnice svete mise je predvodio vlč. Dragutin Gereci, župnik u Vinagori i Marincima, dok je posljednji dan trodnevnice predvodio vlč. Marijan Gradinšćak, župnik iz Krapinskih Toplica.


Na svetkovinu Velike Gospe svete mise su bile u 7:00, 8:00, 11:00 i 18:00 sati. Misna slavlja u 7:00, 8:00 i 18:00 sati predvodio je župnik vlč. Ivan Mikec. Misno slavlje u 11:00 sati započelo je procesijom od župnog dvora, a predmolio ga je pater isusovac dr. sc. Ivica Musa, uz koncelebraciju vlč. Stjepana Prugovečkog, župnika župe Desinić i vlč. Dragutina Gerecija, župnika župa Vinagora i Marinici. Na misnom slavlju sudjelovali su i preč. Milan Juranić te preč. Ivan Mezak, koji su do prošle godine bili župnici u našem dekanatu, a sada uživaju zasluženu mirovinu. Nakon svetih misa, vjernici su imali priliku uputiti se u zavjetni ophod oko glavnog oltara. 


Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u pripravi za proslavu župnog proštenja—Velike Gospe. Hvala ženama i muškarcima koji su pomogli u čišćenju crkve, časnim sestrama Blaženki, Ivani i Mirki te župnim zborovima „Salve Regina“ i „Zvončići“ koji su svojim pjevanjem uveličali liturgiju. Hvala udrugama lovaca i vatrogasaca iz Pregrade na prisustvu i pomoći u organiziranju procesije te nošenju kipa Gospe. Hvala Limenoj glazbi grada Pregrade, koja je popratila ulaznu procesiju. Zahvaljujemo i djevojkama koje su bile odjevene u narodne nošnje te tako očitim primjerom ukazale na bogatu tradiciju koju posjeduju naši krajevi. Hvala ministrantima i čitačima, koji su svojim prisustvom i zalaganjem obogatili liturgiju. Hvala svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu ispovijed te sudjelovali na svetim misama, a posebno hvala isusovcu dr. sc. Ivici Musi na posjetu našoj župi, slavljenju svete mise i upućenoj riječi. Na kraju, hvala svima vama, dragi vjernici, koji ste svojom nazočnošću, molitvom i pjesmom popratili i obogatili naša župna događanja povodom Velike Gospe.


Fotografije možete pogledati u našoj Facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje