Mons. Mijo Gorski predvodio slavlje Cvjetnice

 

Objavljeno 03.04.2023.

 

 

U nedjelju, 2. travnja 2023. proslavili smo Nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnicu, koja nas svojom liturgijom uvodi u Veliki Tjedan. Prisjećamo se Kristova mesijanskog ulaska u Jeruzalem, pri kojem je bio slavljen kao Kralj Židovski. No, već nekoliko dana nakon toga taj isti narod ga je osudio na smrt i raspeo. U liturgiji Cvjetnice procesijom s grančicama i pjevanjem Muke razmišljamo o pashalnom otajstvu Isusa Krista, koje podrobnije proživljavamo i razmatramo u Svetom vazmenom trodnevlju.


U župnoj crkvi u Pregradi svete mise slavljene su u 8:00, 11:00 i 18:00 sati. Misu u 8:00 sati predvodio je pater isusovac Ivo Antunović, u 11:00 mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a misu u 18:00 sati predvodio je župnik Ivan Mikec, koji je također predmolio i misu u župi Kostel, koja je započela u 9:30.


Misno slavlje u 11:00 sati započelo je blagoslovom grančica na Trgu Gospe Kunagorske. Nakon blagoslova, vjernici su se procesijom uputili u župnu crkvu. Uslijedilo je pjevanje Muke po Mateju, koje je upriličio župni zbor Salve Regina pod vodstvom č.s. Blaženke Rudić. Po završetku pjevanja Muke, biskup Mijo Gorski u propovijedi se obratio okupljenim vjernicima. Osvrnuo se na riječi književnika Vladimira Nazora, koji je u svojem „Križnom putu najbjednijeg od sviju grješnika“ napisao „Svog Judu ja sam nosio u sebi“. Napomenuo je da upravo putem uvida u vlastitu sumnju i izdaju Boga čovjek spoznaje vlastiti križ i muku. Ta izdaja u mnogo slučajeva ne biva usmjerena samo na Boga, već i bližnjega – prijatelja ili suradnika na poslu. S druge strane, događa nam se i da smo sami izdani, povrijeđeni, ostavljeni kao što je to bio Isus. Najveći paradoks Muke odnosi se na to što je učinjena upravo u Božje ime - Veliki svećenik Isusa je prozvao zato što je „pohulio na Boga“, a osudio ga je ni manje niti više nego upravo vjernički narod. Prema tome, niti vjerničko opredjeljenje ne štiti nas od toga da ne padnemo u zabludu. U tom kontekstu, biskup Mijo spomenuo je i blaženog Alojzija Stepinca, čije je mučeništvo u velikom dijelu bilo kao i Kristovo.


Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi za Nedjelju Muke Gospodnje – pjevačima, čitačima, ministrantima, župljankama i župljanima koji su pomogli u čišćenju crkve, svećenicima patru isusovcu Ivi Antunoviću i vlč. Dragutinu Šarcu na njihovoj raspoloživosti te pomoći u pastoralu i ispovijedanju. Posebna zahvala monsinjoru Miji Gorskom, pomoćnom biskupu zagrebačkom, koji je svojom prisutnošću, riječima i blagoslovom obogatio proslavu Cvjetnice u Pregradi.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje