Upaljena prva adventska svijeća na Trgu Gospe Kunagorske

 

Objavljeno 28.11.2022.

 

 

Prvom nedjeljom došašća (27.11.2022.) započeli smo dio liturgijske godine koji obilježava priprava za svetkovinu rođenja Gospodnjeg – Božić. U tom iščekivanju neizmjernog Otajstva, nužno je posegnuti za odgovarajućom simbolikom, jer ipak smo ljudi, bića simbola. Vjernici imaju svijest da je posrijedi nešto veliko za što se treba pripraviti, čemu se treba nadati, ali i veseliti.  To je ponajprije vidljivo u liturgiji i ciklusima kojima se služi Crkva. Uz službenu liturgiju Crkve, postoji i ona pučka, koja poseže za elementima koji su prikladniji čovjeku, kako bi dočarala ono što nas beskrajno nadilazi. Takva pučka i narodna liturgija posebice je vidljiva u običajima Došašća i samog Božića. 


Uz predstavljanje prvopričesnika na podnevnoj misi, Prva nedjelja došašća u našoj župi bila je vezana uz paljenje prve adventske svijeće na Trgu Gospe Kunagorske. U našem gradu već tradicionalni običaj upriličili smo nakon večernje svete mise. Naši najmlađi članovi – zbor Zvončići – pjesmom su uveličali ovaj događaj. Prije samog blagoslova i paljenja svijeće obratio nam se i gradonačelink, gosp. Marko Vešligaj, koji je ukazao na važnost ovakvih događanja i druženja te suradnje Grada, udruga i župne zajednice. 


Nakon blagoslova, okupljeni su imali priliku okrijepiti se kuhanim vinom i čajem koji su pripremili Udruga vinara i vinogradara Dobra kaplica, uz pomoć Vijeća MO Gorjakovo i udruge Složno Gorjakovo, čije su članice ispekle kolače za okupljene građane. Zahvaljujemo im na organizaciji i dobroj volji.


Ovaj događaj bio je uvertira u program „Božić u Pregradi“ koji Grad Pregrada organizira u suradnji s udrugama i suradnicima, a termini događanja dostupni su na Službenim stranicama Grada Pregrade.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje