Proslavili smo mise zahvalnice

 

Objavljeno 25.10.2022.

 

 

 


U mnogim krajevima naše domovine, mjesec listopad obilježen je ubiranjem plodova i ljetine koji su se uz veliki trud i odricanje uzgajali tijekom cijele godine. Uz to vremensko razdoblje vezane su i svete mise zahvalnice, kojima, kako i sam naziv govori, zahvaljujemo za sva dobročinstva i blagoslove koje nam je Bog podario tijekom godine. U to ne spadaju samo materijalne datosti poput uroda naših njiva i vinograda, već i ljudi s kojima smo se susretali tijekom tog rada te si nesebičnom ljubavlju međusobno pomagali.


Svete mise zahvalnice slavile su se u kapelama sv. Ane (9.10.), sv. Lenarta (16.10.) i Majke Božje Bistričke Mala Erpenja (21.10.) te župnim crkvama u Pregradi (16.10.) i Kostelu  (21.10.). Mise zahvalnice predvodili su župnik Ivan Mikec i dr.sc. Mikolaj Martinjak SJ, koji su se u svojim propovijedima osvrnuli na otuđenje današnjeg čovjeka od onog najnaravnijeg – obrađivanja zemlje i stvaranja hrane, a rad na zemlji smatran je nečim nazadnim. Time se odbacila čovjekova sposobnost da sam stvori hranu te na taj način počinje ovisiti o velikim korporacijama i odnosima moćnika, što se posebice primjećuje u današnjim prilika napetosti između velesila.


Nakon svetih misa, vjernici su se imali priliku uputiti u ophod oko glavnog oltara te uzeti blagoslovljenu jabuku kao simbol ljetine i blagoslovljenog uroda.


Hvala zborovima Salve Regina, Kyrie i Zvončići, čitačima i čitačicama, posebno djevojčicama iz Male Erpenje koje su prvi put stale pred narod i pročitale molitvu vjernika. Hvala i časnim sestrama te župljanima koji su pomogli u čišćenju kapela i crkve te aranžiranju oltara. Na kraju, veliko hvala svima koji su pohodili naše kapele i crkve tijekom ovih dana.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje