Proslavili smo Nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu

 

Objavljeno 11.04.2022.

 

 

U nedjelju, 10. travnja 2022. proslavili smo Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu. Liturgija Cvjetnice podsjeća nas na Kristov ulazak u Jeruzalem, gdje je nekoliko dana prije mučenja i raspeća na križu dočekan kao kralj. Simbolika koja se veže uz blagdan Cvjetnice jesu i maslinove grančice (u našim krajevima koriste se i grančice drugih stabala, npr. drena i forzicije), koje podsjećaju upravo na slavlje i klicanje Onomu, koga će za nekoliko dana nemilosrdno raspeti. 


U župi Pregrada misna slavlja bila su u 7:00, 8:00, 11:00 i 18:00 sati, dok je euharistija u župi Kostel započela u 9:30 sati. Prije misnog slavlja u 11 sati okupili smo se na ispred župne crkve – na Trgu Gospe Kunagorske, gdje smo blagoslovili grančice i procesijom ušli u župnu crkvu. Misno slavlje predvodio je pater isusovac dr.sc. Ivo Antunović, ravnatelj Filozofsko-teološkog instituta D.I. u Zagrebu, uz koncelebraciju župnika vlč. Ivan Mikeca. Važan liturgijski običaj Cvjetnice jest i čitanje (odnosno pjevanje) Izvještaja muke Gospodina našeg Isusa Krista, koji se ove godine čitao prema evanđelistu Luku. Ulogu Isusa izveo je župnik Ivan, a pripovjedača gosp. Josip Krušlin, dok su ostale uloge bile podijeljene među članovima župnog zbora „Salve Regina“, pod vodstvom č.s. Blaženke. 


Hvala svima na dobroj volji i prisustvovanje misnim slavljima. Posebno hvala članovima župnog zbora „Salve Regina“ što su i ove godine svojom pjesmom izveli i uveličali čin Isusova predanja za grijehe.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje