Naša pregradska župa posvećena je Blaženoj Djevici Mariji na Nebo uznesenoj. Stoga se na Uznesenje Blažene Djevice Marije odnosno Veliku Gospu slavi župno proštenje. Kako je običaj u mnogim župama, za proštenje se pripremamo i duhovno i materijalno (čišćenjem i ukrašavanjem crkve, probama zborova, susretima župnih zajednica), a sama kruna priprave jest trodnevnica koja se upriličuje tri dana prije proštenja.

" />

Proslavili smo našu Nebesku Zaštitnicu - Veliku Gospu

 

Objavljeno 16.08.2021.

 

 

 


Naša pregradska župa posvećena je Blaženoj Djevici Mariji na Nebo uznesenoj. Stoga se na Uznesenje Blažene Djevice Marije odnosno Veliku Gospu slavi župno proštenje. Kako je običaj u mnogim župama, za proštenje se pripremamo i duhovno i materijalno (čišćenjem i ukrašavanjem crkve, probama zborova, susretima župnih zajednica), a sama kruna priprave jest trodnevnica koja se upriličuje tri dana prije proštenja. Trodnevna priprava za ovogodišnju svetkovinu Velike Gospe započela je u četvrtak, 12. kolovoza klanjanjem pred Presvetim, koje je predvodio župnik Ivan Mikec. Nakon klanjanja slijedila je sveta misa, koju je predslavio prečasni Josip Belavić, svećenik u miru. U petak, 13. kolovoza priprava je započela pokorničkim bogoslužjem i svetom ispovijedi, nakon čega je uslijedila sveta misa koju je predslavio velečasni Dragutin Šarc, duhovnik sestara karmelićanki u Poredju. Nakon svete mise uputili smo na gradsko groblje kako bi izmolili molitvu za naše drage pokojne i blagoslovili lampione.


Posljednji dan priprave, subota, 14. kolovoza, započeo je svetom misom predvođenom od strane velečasnog Damira Ivaneka, župnika u Prišlinu, uz koncelebraciju domaćeg sina vlč. Ivana Gretića. Na misu se nastavila tradicionalna procesija s kipom Gospe, koja se kretala ulicama Pod Lenartom i J.K. Tuškana, graditelja naše župne crkve. Procesija je završila ispred župnog dvora, gdje je bila i prilika za okrjepu.


Velika Gospa svake se godine slavi na isti datum – 15. kolovoza, a kako spada u svetkovine, daje joj se  prednost čak i pred nedjeljnim misnim slavljem (zbog toga, ako se Gospa slavi na nedjelju, kako je to bio slučaj ove godine, obrazac mise i misna čitanja uzimaju se od Velike Gospe). Misna slavlja slavila su se u 7:00, 8:00, 11:00, 18:00 i 19:00 sati. Misna slavlja u 7:00, 8:00 i 18:00 sati predvodio je župnik Ivan Mikec, dok je misu u 19:00 sati predvodio vlč. Dragutin Šarc. Središnje, svečano misno slavlje, koje je započelo u 11 sati procesijom od župnog dvora predvodio je monsinjor Ivan Miklenić, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga i dugogodišnji glavni urednik Glasa Koncila. U koncelebraciji su sudjelovali svećenici našeg dekanata: preč. Franjo Mezak (župnik u Desniću), vlč. Milan Juranić (župnik u Zagorskim Selima i Sutlanskoj Poljani), vlč. Ivan Gretić (župnik in solidum u župi Kerestinec) te pregradski župnik Ivan Mikec. Na kraju svete mise, predvođeni svećenicima i ministrantima, okupljeni je narod uz pjesmu krenuo u zavjetni ophod oko glavnog oltara.


Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u pripravi za proslavu župnog proštenja—Velike Gospe. Hvala ženama i muškarcima koji su pomogli u čišćenju crkve, časnim sestrama Jasenki, Blaženki i Zorani, župnom zboru „Salve Regina“ koji je svojom pjesmom uzveličao proslavu trodnevnice i Velike Gospe te gospođi Dijani Stefanović, koja je predvodila liturgijsko pjevanje na večernjoj svetoj misi.  Hvala udrugama lovaca i vatrogasaca iz Pregrade na prisustvu i pomoći u organiziranju procesije i nošenju kipa Gospe. Također, hvala i Limenoj glazbi grada Pregrade, koja je popratila ulaznu procesiju. Hvala svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu ispovijed i sudjelovali na svetim misama, a posebno hvala mons. Ivanu Mikleniću na posjetu našoj župi, slavljenju svete mise i upućenoj riječi. Hvala ministrantima i čitačima, koji su svojim prisustvom i zalaganjem obogatili liturgiju. A Posebno hvala svima vama, dragi vjernici, koji ste svojom nazočnošću, molitvom i pjesmom popratili i obogatili naša župna događanja povodom Velike Gospe.


Fotografije možete pogledati na linkovima:
Trodnevna priprava
Velika Gospa


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje