Slavili smo proštenje sv. Ane u Gornjoj Plemenšćini

 

Objavljeno 25.07.2021.

 

 

U nedjelju, 25. srpnja 2021. proslavili smo proštenje sv. Ane u Gornjoj Plemenšćini. Dan uoči središnjeg slavlja procesijom smo se uputili prema kapeli sv. Ane, gdje je slavljena sveta misa. Na sam dan proštenja, mise u kapeli svete Ane slavljene su u 9:00 i 11:00 sati. Misu u 9 sati predvodio je pater isusovac Mikolaj Martinjak, a liturgijsko pjevanje predvodila je župljanka Lucija Vrhovski. Euharistijsko slavlje u 11:00 sati predmolio je župnik Ivan Mikec, uz glazbu Limene glazbe Pregrada i pjesmu okupljenih vjernika. Također, na svetoj misi u 11 sati supružnici Dragutin Krsnik i Dragica r. Markić proslavili su 50 god. braka i obnovili bračne zavjete pa im ovim putem, u ime župljana, želimo sve obilje Božjeg blagoslova u daljnjem životu i zajedništvu. Nakon svetih misa, vjernici su se imali priliku uputiti u zavjetni ophod oko glavnog oltara. Isto tako, ŠRC sv. Ana organizirao je već tradicionalnu okrjepu nakon svetih misa.
Od srca hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi svete Ane u Gornjoj Plemenšćini.


O kapeli sv. Ane:
Najduže se održala od svih pregradskih crkava i kapela. Njezino svetište potječe iz 15. st. i danas je cjelovito očuvano. Oko kapele se u 17. st. nalazilo i groblje, u kojem se nalazila kapelica sv. Antuna Padovanskog. Bogoslužje u kapeli vršilo se na treći dan Uskrsa i Duhova, a na blagdan sv. Ane bilo je veliko proštenje, a prema nekoj tradiciji posvetilo ove kapele slavilo se u rujnu. 1873. godine neobnavljana kapelica bila je u ruševnom stanju. Odlučeno je da će se kapelica obnoviti, a obnovitelj je bio graditelj iz Krapinskih Toplica Gustav Taussig, koji nije srušio prastaro svetište kapele, već je obnovio sakristiju, a na staro svetište dozidao crkvenu lađu, kor i toranj koji i danas postoje. Kapelica se i danas obnavlja - napravljeno je novo krovište, drenaža, iako valja napomenuti da je kapela djelomice stradala u zadnja dva velika potresa.
U kapeli sv. Ane nekada se redovito održavao župni vjeronauk te su upriličeni brojni susreti župnih zajednica (npr. ministranata). Danas se svete mise u kapeli svete Ane slave svake druge nedjelje, za svetkovine i za proštenje.


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje