Uvođenje u službu velečasnog Ivana Zovka

 

Objavljeno 15.07.2018.

 

 

U nedjelju 15. srpnja 2018  u službu upravitelja župe Sv. Mirka Kostel uveden je velečasni Ivan Zovko. Na misi se okupio veliki broj župljana koji su radosno dočekali svoga novoga župnika. Sveta misa započela je ulaznom procesijom. Do prikazanja svetu misu je predvodio Ivan Mikec župnik u Pregradi koji je prema odredbi zagrebačkog nadbiskupa predstavio i uveo u službu novog župnika. U propovijedi župnik Mikec naglasio je  dužnosti i obveze župnika. Podsjetio je novoimenovanog župnika na svećeničko služenje u zajednici,a isto tako da bude spreman nositi križ svoje službe. Naglasio je neka ga uvijek prati poniznost i suosjećajnost s povjerenim mu župljanima. U obredu primanja župe najprije se pročitao dekret o imenovanju župnikom što je učinila gospođa Marija Vešligaj članica župnog pastoralnog vijeća. Nakon toga novoimenovani župnik pročitao je prisegu koju su potpisali član ekonomskog vijeća gospodin Željko Gajšak i gospođa Marija Vešligaj članica pastoralnog vijeća kao i novoimenovani župnik i uvoditelj u službu. Poslije potpisivanja slijedio je pozdravni govor gospodina Željka Gajšaka i predaja cvijeća u znak dobrodošlice. U prikaznim darovima donijeli su ministranti štolu znak svećeničkog reda i služenja, ključ župne crkve kao simbol preuzimanja i vođenja župe, križ znak poniznog služenja te kruh i vino znak euharistije koja okuplja sve župljane u jedinstvu vjere , ljubavi i služenja. Na kraju mise novoimenovani župnik izrekao je riječi zahvale i uputio im prve riječi svoga služenja u kostelskoj župi koje su izražavale njegovu spremnost na služenje i poziv župljanima na zajedništvo. 


 


Kratki životopis Ivana Zovka  župnika


Rođen sam 9. kolovoza 1983. u Prozoru, BiH. U župi Presvetoga Srca Isusova primio sam sakramente kršćanske inicijacije. Razdoblje koje je uslijedilo nakon završene srednje škole usmjerilo je moj život prema Božjem poslanju i cilju da budem svećenik. To se poslanje i počelo ostvarivati kada sam se upisao na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te po rukama zagrebačkog nadbiskupa  kardinala Josipa Bozanića primio Sveti red prezbiterata. Prema dekretu imenovan sam župnim vikarom  u Karlovcu a zbog potreba pastoralne službe godinu dana poslije imenovan župnim vikarom u župi Uznesenja BDM—Stenjevec. Službu župnog vikara u Mariji Bistrici preuzimam 25. kolovoza 2016. i vršim do  prelaska ovdje u Pregradu i Kostel. Dekretom broj:1336/2018 imenovan sam župnim vikarom u župi Pregrada i istodobno upraviteljem župe sv. Mirka u Kostelu. Župu Kostel sam zapisnički preuzeo 12. srpnja 2018. činom primopredaje. Današnjom nedjeljom uveden sam u službu upravitelja župe sv. Mirka u Kostelu. 


 


Poruka  župnika Ivana Zovka


Poštovani župljani župe sv. Mirka Kostel!


Svjestan sam da mi je kao svećeniku prvotna zadaća donijeti Krista ljudima. U dodiru sa svojim župljanima želim upoznati različite poteškoće, muke i probleme s kojima se    suočavate,te želim i svoje pastoralno djelovanje što više konkretizirati prema svakom čovjeku u potrebi. Današnji čovjek je često izgubljen i prepušten samome sebi i u mnoštvu ovosvjetovnih ponuda traga  za  ispraznim zadovoljstvima, a to rađa opasnošću da se udalji od onoga što Crkva nudi kao pomoć u ostvarivanju istinskih čovjekovih težnji. Upravo zbog toga potreban mu je netko tko će ga ohrabriti, komu će vjerovati i tko će mu vjerovati. A Crkva je ta na koju može vjernik računati. Dragi župljani uvjeren sam da ćemo samo u zajedništvu uspjeti odoljeti različitim iskušenjima te uz zagovor naših zaštitnika Sv. Mirka, Stjepana, Majke Božje Čiselske i Ranjenog Isusa crpiti snagu i nadahnuće za ostvarenje ljudskih i kršćanskih vrijednosti.


 


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje