Zadnji tjedan pred Uskrs naziva se Tjedan muke, Sveti tjedan ili Veliki tjedan, a označava spomen na posljednje Kristove dane i liturgijsko uprisutnjenje njegova Vazmena otajstva. U tom tjednu posebno su značajna tri dana, od kojih svaki ima svoje posebnosti i simboliku.

" />

Liturgija u Velikom tjednu

 

Objavljeno 27.03.2018.

 

 

Zadnji tjedan pred Uskrs naziva se Tjedan muke, Sveti tjedan ili Veliki tjedan, a označava spomen na posljednje Kristove dane i liturgijsko uprisutnjenje njegova Vazmena otajstva. Započinje blagdanom Cvjetnice, a završava Velikom subotom odnosno Uskrsom. U tom tjednu posebno su značajna tri dana, od kojih svaki ima svoje posebnosti i simboliku. To su Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, koji se još nazivaju i Sveto Vazmeno trodnevlje. Na Veliki četvrtak prisjećamo se Isusove posljednje večere, kada je ustanovljen sakrament svete Euharistije. Veliki petak dan je Muke Gospodnje te se pjeva ili čita Muka prema izvještaju evanđelista Ivana. Treći dan, na Veliku subotu, vjernici se tijekom dana pristižu pokloniti i moliti na Isusov grob. Navečer na veliku subotu organizira se Vazmeno bdijenje, gdje se iščekuje Isusova pobjeda nad smrću odnosno uskrsnuće. To je ujedno i najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Detaljnije opisane obrede Velikog tjedna, kao i sve vezano za svetkovinu Uskrsa možete pronaći u našem župnom listiću.


Obredi su prema sljedećem rasporedu:


Veliki četvrtak 
Kostel – 17:00h, Pregrada – 19:00h


Veliki petak
Kostel – 17:00h, Pregrada – 19:00h


Velika subota
Kostel – 19:00h, Pregrada – 21:00h


 


BLAGDAN USKRSA 


PREGRADA*
župna crkva u 6:30, 11:00 i 18:00h;
kapela sv.Ane u 8:00h;
kapela M.B.B. Mala Erpenja u 9:00h


KOSTEL*
župna crkva u 6:00, 11:00 i 16:00 sati


*Uskrsni blagoslov jela bit će na svim misama na Uskrs, izuzev one u 16 sati u Kostelu i večernje mise u 18 sati u Pregradi.


 

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje