Blagdan Svih svetih i Dušni dan 2016.

 

Objavljeno 03.11.2016.

 

 

Ovaj tjedan proslavil smo dva vrlo važna kršćanska blagdana, a to su Svi sveti te Spomen svih vjernih mrtvih (Dušni dan).


Svi sveti svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Na Dušni dan spominjemo se svih vjernika koji više nisu s nama, nego su se preselili u život vječni. a obilježava se dan nakon Svih svetih. Uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.


Na blagdan Svih svetih, koji se svake godine slavi na prvi dan mjeseca studenog, na slavljima svete Euharistije te prigodnim molitvama okupilo se mnoštvo vjernika. Misu u 8 sati predvodio je vlč. Josip Belavić uz pjesmu župnog zbora „Salve Regina“. Svečana misa u 11 sati bila je predmoljena od strane našeg župnika Ivana Mikeca, a svetu misu liturgijskim pjevanjem uzveličao je župni zbor mladih „Kyrie“. Popodnevna misa nije bila po ustaljenom nedjeljnom rasporedu (u 18 sati), nego je započela u 15 sati, a sat vremena prije svete mise bila je prilika za svetu ispovijed. Misu je predvodio župnik Ivan, a za pjevanje je bio zadužen župni dječji zbor „Zvončići“. Na kraju svete mise izmoljene su molitve za odrješenje vjernih mrtvih, a nakon toga pročitana su imena preminulih od prošlog blagdana Svih Svetih te su njihovi članovi obitelji preuzeli blagoslovljeni lampion koji su poslije odnijeli na grob pokojnika. Nakon završnog blagoslova formirana je procesija, koja se kretala od župne crkve do gradskog groblja. Na groblju je udijeljen blagoslov te izmoljene molitve svim vjernim pokojnicima, a Limena glazba grada Pregrade uveličala je ceremoniju prigodnim skladbama.


Dan nakon blagdana Svih svetih proslavili smo Spomen svih vjernih mrtvih (Dušni dan). Mise su bile u župnoj crkvi (u 8 i u 18 sati) te u grobljanskoj kapeli Sv. Križa u 11 sati. Kapele na groblju nekada su služile kao mjesta za služenje svete Euharistije i moljenje u čast pokojnika, no u novije vrijeme običaj mise zadušnice preselio se u župne crkve. Misa se u toj kapeli održava samo jednom godišnje i to na Dušni Dan, a zanimljivo je da posjeduje vitraje renomiranog hrvatskog umjetnika Ante Starčevića. Misu je predvodio župnik Ivan Mikec, a na misi se okupio popriličan broj vjernika, unatoč tome što je bio radni dan. Na kraju svete mise, župnik je dao poticaj i ohrabrenje svima onima koji pate zbog smrti svojih voljenih te je izmolio molitve za odriješenje pokojnih od vremenitih kazni.


Zahvaljujemo se svima koji su ovih dana pohodili našu crkvu, ali i groblja te tim činom ljubavi i suosjećanja s onima koji više nisu s nama pokazali da pouzdanje i vjera u vječni život s Bogom i Svetima ne jenjava.


 


Slike možete pogledati u našoj facebook galeriji.


  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje