Trodnevna priprava uoči blagdana Velike Gospe 2016.

 

Objavljeno 16.08.2016.

 

 

Trodnevna priprava uoči blagdana Velike Gospe započela je u petak, 12. kolovoza. Priprava je obuhvatila razne liturgijske obrede, a između ostalog i tradicionalnu procesiju s kipom Blažene Djevice Marije.


Na prvi dan trodnevnice molila se sveta krunica, na što se nastavila večernja misa, koju je predmolio župnik Ivan Mikec. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor „Salve regina“.  
Sljedeći dan, u subotu, 13. kolovoza, bilo je organizirano klanjanje, koje su predmolili mladi župe Pregrada, ujedno i članovi zbora mladih „Kyrie“, koji je svojim pjevanjem uveličao pobožnost klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu. Uslijedila je sveta misa, koju je predvodio župnik Ivan, a tijekom cijele mise bila je prilika za svetu ispovijed kod don Ivana Vargeca, salezijanca. Nedjelja, uz redovni raspored nedeljnih misa, navečer bila je rezervirana i za obred otvaranja Vrata milosrđa. Naime, papa Franjo odredio je da svaka crkva na dan svoga zaštitnika postaje „jubilarnom“ te je u njoj moguće zadobiti potpuni oprost od grijeha ako prođemo kroz Vrata (koja simboliziraju ulazak pod okrilje Božjeg milosrđa), ispovijedimo se, pričestimo i izmolimo molitve zadane od strane svetog oca Franje. Pred ulaznim vratima crkve izmolili smo molitve povodom otvaranja vrata milosrđa te smo procesijom krenuli u crkvu, gdje se molitveni susret nastavio pjevanom Večernjom molitvom, koju je prevodio zbor mladih „Kyrie“ te, nakon toga, svetom misom, koju je predvodio isusovac Stjepan Fridl, a župnik je bio na raspolaganju za svetu ispovijed. Sva tri župna zbora („Salve regina“, zbor mladih „Kyrie“ i dječji zbor „Zvončići") pjevala su na misi. Na završetku svete mise formirana je tradicionalna procesija s kipom Majke Božje, lovcima, limenom glazbom, svećenicima, zborovima, mladima u narodnim nošnjama i ostalim narodom koja se kretala ulicom Pod Lenartom, ulicom graditelja naše župne crkve Karla Tuškana, te se naposljetku uspela na brežuljak iza crkve, gdje se nalazi župni dvor. Tamo smo izmolili „Anđeo Gospodnji“ te se nakon toga družili uz prigodni domjenak.


 


Fotografije možete pogledati u našoj facebook galeriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje