Antun Vukmanić proslavio 20 godina svećeništva

 

Objavljeno 06.07.2015.

 

 

Foto: Glas Koncila


U nedjelju 5. srpnja 2015. vlč. Antun Vukmanić proslavio je 20 godina svećeništva. Tom prilikom služio je svetu misu u pregradskoj župnoj crkvi te se izvrsnom propovijedi predstavio okupljenim vjernicima. Čestitamo vlč. Tončiju na proteklih 20 godina službe te mu želimo još puno godina služenja Gospodinu i Crkvi.


Antun VukmanićANTUN VUKMANIĆ rođen je 3. lipnja 1969. godine u Pregradi, gdje je 1984. godine završio osnovno školovanje. Odlazi u zagrebačko Dječačko sjemenište gdje je maturirao 1988. na Interdijecezanskoj srednjoj školi. Po odsluženju vojnog roka 1989. godine upisao je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu tijekom kojega je s glazbenim sastavom Hosana snimio album originalne duhovne glazbe pod naslovom Ljubav i mir. Diplomirao je u srpnju 1994. godine, te je iste godine upisao poslijediplomski studij. Dana 25. lipnja 1995. godine kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika, a u kolovozu je započeo prvu svećeničku službu kao župni vikar u Župi sv. Josipa u Zagrebu, gdje je ostao četiri godine. U tom razdoblju objavio je pjesmaricu s tekstovima popularne duhovne glazbe, te liturgijski vodič za Veliki tjedan.

S grupom Hosana objavljen je 1998. godine drugi album duhovne glazbe, naslovljen Luka srca. U rujnu iste godine organizirao je sa župnim suradnicima nadbiskupijski kviz o kardinalu Stepincu uoči njegova proglašenja blaženim. Nakon toga, 1999. godine, novi nadbiskup Josip Bozanić premjestio ga je na službu pomoćnika vicerektora u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, na Kaptolu. Sljedeće, 2000. godine imenovan je Nadbiskupovim tajnikom, a 2001. godine preuzima službu župnika in solidum u zagrebačkoj župi sv. Blaža. Iste godine magistrirao je na temu biblijske antropologije pri katedri Dogmatske teologije na KBF-u. Od travnja 2002. do svibnja 2004. surađivao je na Radio Sljemenu u emisiji duhovnih misli Hvaljen Isus i Marija.

Od kolovoza 2002. godine župnik je u zagrebačkoj Župi sv. Terezije od Djeteta Isusa, Trnje. U srpnju 2003. godine imenovan je ravnateljem Papinskih misijskih djela za Zagrebačku nadbiskupiju te članom Tajništva Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Tih je službi razriješen u srpnju 2009. godine, a u kolovozu iste godine postao je župnikom Župe sv. Josipa u Zagrebu. U međuvremenu je, od 2008. do 2012., obavljao službu dekana Trešnjevačkog dekanata. U kolovozu 2012. godine premješten je u Župu bl. Alojzija Stepinca, na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, te imenovan voditeljem Ureda za za prostorno-pastoralno planiranje i gradnju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, te članom Zbora savjetnika, a 2014. godine i članom nadbiskupijskog Ekonomskog vijeća. U iščekivanju proglašenja svetim kardinala Stepinca, Župa se priprema na gradnju župne crkve.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje