Mladi župe Pregrada na SHKM u Dubrovniku

 

Objavljeno 28.04.2014.

 

 

Piše: Vinko Krištić

Tijekom prošlog vikenda 26. i 27. travnja 2014. održan je Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku pod geslom „Na slobodu pozvani“ (Gal 5, 13). Susret je okupio oko 35.000 mladih iz cijele Hrvatske, BiH i drugih država. Iz pregradske župe krenula su dva autobusa mladih. Pregradi su se priključile i župe Vinagora i Desinić te je put zajednički organiziran.


Polazak je bio u petak navečer oko 23 h, a dolazak u Dubrovnik bio je ujutro oko 9 h. Svaki autobus dobio je svog animatora – u ovom slučaju, mi smo dobili animatorice Mateu i Mihaelu koje su tijekom cijelog susreta brinule o nama. Organizatori su sve detaljno isplanirali te su, kako ne bi došlo do prometnog zastoja, zatvorili promet u Dubrovniku tijekom cijelog dana, a autobuse puštali u grad prema određenom rasporedu. Svi mladi imali su prigodne majice u osam različitih boja, međutim, kako je tijekom cijele subote bila kiša, majice su bile pokrivene šarenim kabanicama i kišobranima. Stara gradska jezgra u Dubrovniku bila je zakrčena velikom skupinom mladih koji su razgledavali kulturne znamenitosti i sudjelovali u programu koji su organizatori priredili na čak 17 lokacija u gradu.


U 14,30 h krenula je procesija mladih od katedrale na Stradunu prema luci Gruž gdje se održavalo misno slavlje. Šarena rijeka mladih uz pjesmu se ponosno slijevala prema dubrovačkoj luci. Misno slavlje započelo je u 17 h, a predvodio ga je biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić. Svetu misu su koncelebrirali i drugi hrvatski biskupi i svećenici, a prisustvovali su i grkokatolički biskup te svećenici iz eparhije Križevačke. Iako je Dubrovnik bio okupan kišom, to nije omelo mlade da se raduju u pjesmi i molitvi. Pri kraju svete mise najavljen je i sljedeći susret koji će se 2017. održati u Vukovaru. Pri kraju mise pojavilo se i sunce koje je razveselilo okupljeno mnoštvo.


Nakon ovog središnjeg događanja mladi su se uputili u župe domaćine koje su ih ugostile i pripremile im mjesta za spavanje. Pregradska župa bila je smještena u Župi Uzašašća Gospodnjeg Sveti Spas u Mokošici. Mokošica je mjesto koje spada pod Grad Dubrovnik, a nalazi se na Rijeci dubrovačkoj u blizini mosta Dr. Franje Tuđmana. Obitelji iz Mokošice vrlo su lijepo primile i ugostile naše mlade koji im se ovom prilikom još jednom zahvaljuju na ugodnom druženju i gostoprimstvu. Inače, Mokošica koja ima oko 2.000 stanovnika prihvatila je čak 14 autobusa tj. gotovo 700 mladih.


Sljedeći dan u 10 h proslavljena je zajednička sveta misa na otvorenom uz crkvu u Mokošici. Nakon ručka u obiteljima mladi su se zaputili kući. Međutim, prije polaska dogodila se spontana fešta na cesti uz parkirane autobuse. Radosni, puni dojmova i prožeti iskustvom vjere vratili smo se u Pregradu u kasnim večernjim satima.


Više fotografija možete pogledati u fotogaleriji.

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje