(Izaija prorok). Prilog uz tekst: Raspored blagoslova obitelji " />

Božić - dar Božje ljubavi

 

Objavljeno 08.12.2007.

 

 

U tradiciji hrvatskoga naroda blagdan Isusovoga rođenja, Božić, zauzima posebno mjesto. U mnoštvu božićnih običaja i pjesama otkrivamo bogatstvo božićnog otajstva:
"Jer dijete nam se rodilo, sin nam je darovan" (Izaija prorok).

Ima li ljepšega dara i veće radosti od božićne radosti koja čovjekovu dušu ispunja spoznajom da nas Bog ljubi, da silazi u naš život donoseći nam spasenje i mir? Slaveći Isusovo rođenje, zapravo slavimo Ljubav koja se utjelovila. Sâm Bog nam se daruje u osobi Isusa. Došao je među nas da bi nam postao blizak i da bi nam pokazao put vječnoga spasenja. Božić je stoga blagdan velike radosti, blagdan ljubavi i pomirenja, blagdan darivanja. Kao što se Bog daruje nama, tako smo i mi pozvani biti dar, biti radost, blagoslov i obogaćenje onima s kojima živimo. To možda skromno izražavamo božićnim poklonima, no u pozadini svakoga darivanja, kad nekoga želimo usrećiti i obradovati, jest ljubav.

Neka i vama, dragi župljani, ovaj Božić bude uistinu dan radosti i mira. Neka vas Isus pohodi u vašim obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca.


UZ BLAGOSLOV I ČESTITKE
RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2007/08


ČETVRTAK 27.12. u 8h
Cigrovec - od Filipčića (desna strana) od Gajšakovih - Šorša i Gorjakovo, ob. Vdović, Krsnik, Korbar, Vrbanc i Herek
Mala Erpenja - Belošević završetak

PETAK 28.12. u 8h
Cigrovec - (lijeva strana) od Hriberski, Jagić, Burić, Jakopić, završeno kod Mimice
Svetojurski Vrhi - Jagić i dio Cigrovca

SUBOTA 29.12. u 8h
Valentinovo - (Živičnjak)
Gornja Plemenšćina

NEDJELJA 30.12. u 13h
Pregrada - Pod Lenartom, Tuškanova, Slavoljuba Kantocija, Prolaz M. H., Obrtnička, Marka Tepeša, Rikarda Jorgovanića

PONEDJELJAK 31.12. u 8h
Pregrada Vrhi - (Mežnarić)
Kolarija

UTORAK 01.01. u 13,30h
Pregrada Vrhi - (Mrkus-Pasariček)
Donja Plemenšćina - par kuća Grilci

SRIJEDA 02.01. u 8h
Benkovo

ČETVRTAK 03.01. u 8h
Bušin

PETAK 04.01. u 8h
Pregrada Vrhi i dio Sopota

SUBOTA 05.01. u 8h
Kostel Bregi i dio Kostela, Novaki, Kostelgradska

NEDJELJA 06.01. u 13h
Pregrada - Gustava Krkleca, Jurice Prejca, Augusta Cesarca, Zagrebačka

PONEDJELJAK 07.01. u 8h
Lovreča Sela - Čret

UTORAK 08.01. u 8h
Donja Plemenšćina
Pregrada - Dragutina Kunovića, Rudarska

SRIJEDA 09.01. u 8h
Prigorje Gornje i Putkovec

ČETVRTAK 10.01. u 8h
Prigorje Donje - (Drenški-Mrkus)

PETAK 11.01. u 8h
Gorjakovo i Pavlovec

SUBOTA 12.01. u 8h
Svedruža

NEDJELJA 13.01. u 13,30h
Pregrada - Janka Leskovara (od stare benzinske), Miroslava Krleže, Ante Kovačića

PONEDJELJAK 14.01. u 8h
Pregrada - Gorička (ob. Špiljak), Matije Gupca i Antuna Mihanovića

UTORAK 15.01. u 8h
Pregrada - Trg Gospe Kunagorske, Stjepana Radića, Ljudevita Gaja i zgrade

SRIJEDA 16.01. u 8h
Pregrada - Janka Leskovara (od Petka), Borova, Bregovita, Bežanska, Kratka, Dobrava, Franje Cvjetka i Janka Leskovara do Bujanića

ČETVRTAK 17.01. u 8h
Pregrada - Janka Leskovara (od Vulka), Vinagorska, Augusta Šenoe, D. Domjanića, B. Ottenfelsa, završetak Janka Leskovara

PETAK 18.01. u 8h
Klenice i Vojsak


I na kraju ovog božićnog pisma, drago mi je što sa svima vama mogu podijeliti radost kao svećenik i župnik u Pregradi. Ovo je već moj treći Božić s vama, i veselim se svemu što smo učinili na duhovnoj i mat. obnovi nas samih i čitave župe.

Jasno je da u crkvi, kako na duhovnom tako i na materijalnom planu, možemo raditi i graditi na temeljima što su ih postavili naši pređi, pa tako i na svemu što je do sada činio naš bivši župnik Msgr. Branko Ivanjko. Kao župnik mogu reći da zajedno sa sestrama, prije svega vodimo brigu o rastu u vjeri svakog djeteta, mladića i djevojke, svakog vjernika. Zato imamo, osim školskog vjeronauka i župnu katehezu za sve razrede. Tu djecu koju katehiziramo, vas roditelji, pozivamo na zajedništvo u vjeri, kako na katehezama tako i na nedjeljnim sv. Misama. Vi, dragi , kršćanski roditelji, vi biste trebali voditi brigu da vam djeca žive svoju vjeru u obitelji ali i u župnoj zajednici.

Na materijalnoj obnovi, ove smo godine učinili puno toga: uvedeno je grijanje u crkvi, obnovljene su klupe, postavljene u crkvi elektro- instalacije, obnovljena sakristija, kotlovnica i prostorije iznad njih. U župnoj kuriji je obnovljen čitav prvi kat: vrata, prozori, podovi, uvedeno centralno grijanje. Sada je, mogu reći župna kurija obnovljena i prikladan za stanovanje i obavljanje poslova vezanih uz vjerski život vas dragi župljani.

Ovom prilikom, zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji i pomoći pa tako i dalje očekujem da svi pokažemo kako nam je stalo do zajedničkog dobra. Mi u župi imamo obiteljski godišnji doprinos, koji se unosi u obiteljske knjižice. Hvala onima koji savjesno, i svjesni svoje pripadnosti župi, redovito doprinose svoj dar. Samo zajedno možemo obnavljati i graditi.

Imamo pred sobom raspored blagoslova obitelji. Bit će mi drago da svećenika i pratioce pričekate na ulazu u dvorište ili kuću. Na stolu neka bude upaljena svijeća, križ i vaš dar, koji ne bi trebalo vezati uz godišnji obiteljski doprinos. Godišnji obiteljski dar upisujemo u knjižicu, dok dar prigodom blagoslova obitelji ne.

Hvala na razumijevanju...


Sretan Božić i blagoslovljenu 2008. godinu žele vam
s. Jasenka, s. Bernardica i Vinko Gregur, župnik!

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje