Uskrsna čestitka kardinala Josipa Bozanića

 

Objavljeno 07.04.2012.

 

 

Poštovani gledatelji i slušatelji u Domovini i inozemstvu!

Draga braćo i sestre!

Isusove učenike i prijatelje do njegova groba dovodi traženje ljudske ljubavi i nemirenje s tamom. Sve se to događa u zoru uskrsnoga jutra, »još za mraka«. Na grob stižu oni koji ljube Isusa. Pobjednički krik smrti i pakla o mrtvome Isusu uzmiče, ostavljajući prostor pjesmi o životu, koja počinje riječima: KRIST JE USKRSNUO! U susretu s tragovima smrti Bog nas vodi onkraj smrti, objavljujući da Isusov grob nije mjesto gdje život završava, već naprotiv mjesto susreta Gospodara života s čovječanstvom.

Navještaj: Krist je uskrsnuo!, koji je krenuo iz Jeruzalema onog uskrsnog jutra, Crkva ne prestaje naviještati. U njemu je temelj naše vjere. Kristovo uskrsnuće je u središtu kršćanskoga otajstva.

»Kristovo uskrsnuće – kaže Benedikt XVI. – nije plod nekog domišljanja, nekog mističnog iskustva: događaj je to, koji zasigurno nadilazi povijest, ali koji se zbio u točno određenom trenutku povijesti i koji u njoj ostavlja neizbrisiv trag. Svjetlo koje je zaslijepilo stražare, koji su bili postavljeni da čuvaju Isusov grob, probilo je u vrijeme i prostor. To je (...) božansko svjetlo, koje je razbilo tamu smrti i unijelo u svijet Božje svjetlo, svjetlo Istine i Dobra« (Urbi et orbi, 2011.). 

Poruka Uskrsa mogla bi se sažeti u poziv: tražite Gospodina! Uporište i smjerokaz naših traženja nije više Raspeti, nego Uskrsnuli. Uskrs je unio nov poredak utemeljen na sigurnosti kršćanske nade.

Krist je po svojem uskrsnuću postao temelj i graditelj života, kao i povijesti čovječanstva. On je kamen što ga mi graditelji ljudskoga društva često odbacujemo, a Bog ga je postavio kao zaglavni, ključni kamen, koji drži cijelu građevinu. Koliko god naprezali snage i trudili se ostvarivati nove zamisli, bez Boga ćemo se trajno susretati sa svojom nemoći da damo odgovor na pitanja koja se gomilaju oko nas i koja se rađaju u nama. Radosna vijest uskrsnog jutra govori o pogledu prema Bogu, koji nam u Isusu, uskrslom i živom, dolazi ususret.

Uskrsli Isus je dohvatljiv samo u osobnome susretu i u prihvaćanju Božje riječi. Uskrsli dolazi k nama sa svojim Duhom, svojom snagom, svojim svjetlom, svojom jasnoćom, svojom životnošću. On je Bog prisutni i živi. On je naš prijatelj. On je Bog prisutni unatoč sveprisutnoj buci glasnika smrti koji u današnje vrijeme žele zatrti nadu i uništiti vjeru u to da je svaki čovjek dijete Božje i kao takav pozvan na vječni život koji počinje već na ovoj zemlji. On je Bog živi i Bog života, unatoč industriji smrti koja pod maskom borbe za ljudska prava, ozakonjuje i opravdava uništavanje ljudskoga života na samom njegovom početku. On je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti.

Braćo i sestre, Uskrs je radostan u svojoj otajstvenosti koja pokazuje neizrecivost bogatstva u siromaštvu koje nosi svaki čovjek. Stoga, moje su misli i molitve poglavito uz one koji su najprisnije združeni Kristu Patniku. Mislim na bolesne i starije koji teško podnose križ nemoći i teret godina; na tužne kojima je smrt oduzela zemaljsku blizinu najdražih; na one kojima je narušeno povjerenje u ljude i poljuljana nada; i na sve one koji ne vide smisao svoga križa i patnje. Krist je pobijedio smrt. Imajte snage pogledati na Kristov križ, da biste vidjeli Isusa koji je došao radi vaše muke.

Blizak sam Vama koji se, unatoč mnogim nesigurnostima i pitanjima, žrtvujete u odgoju i obrazovanju. Pozvani ste pratiti djecu i mlade pružajući im sredstva da lakše rastu i sazrijevaju s pogledom na Boga Života. Ne mislim pritom samo na škole i visoka učilišta, na znanost i kulturu, nego na osobit način na obitelji, svećenike i odgojitelje. Riječ ove uskrsne čestitke neka odjekne i u nosivim institucijama hrvatskoga društva i u srcima najodgovornijih za postavljanje i čuvanje temelja pravednosti, zajedništva i solidarnosti u Hrvatskoj nam domovini.

Sretan Uskrs i vama, dragi mladi. S udivljenjem gledam vaše, sve snažnije traženje Boga te sve primjetniju privrženost Crkvi i vaše sudjelovanje u njezinim inicijativama. Vi, koji tražite iskrenost, lako uviđate gdje se nalazi životna istina. Ne bojte se težiti prema zreloj vjeri, a potičite na dobro i one koji se ne usude približiti Isusu i vidjeti da je njegov grob prazan. Svjetlo koje se pojavilo u svijetu u zoru uskrsnog jutra neka u nama oživi duh Božjega posvojenja te nas obnovljene u duši i tijelu učini vjernim služiteljima Istine i Dobra.


Svim vjernicima koji ispovijedaju vjeru u Isusovo uskrsnuće neka je blagoslovljen Uskrs. Sretan Uskrs želim i svim ljudima dobre volje koji iskreno traže svjetlo na putu svoga života.

Svima Sretan Uskrs!

Kardinal Josip Bozanić
Nadbiskup zagrebački

  

 

Povratak

 

 

 

Misao tjedna

"Sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!"

Lk 15, 24

Katolički kalendar

Pretraživanje